Κλείσιμο

Έκκληση του Αραβικού Συνδέσμου

Ο υπουργός Πληροφοριών της κυβέρνησης της Παλαιστινιακής Αρχής Μουστάφα Μπαργούτι καταδίκασε τις νέες Ισραηλινές στρατιωτικές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας χαρακτηρίζοντάς τες \"νέα κατοχή\".

\"Είναι μια νέα κατοχή. Είναι το χειρότερο είδος κατοχής που έχει ποτέ βιώσει η ανθρωπότητα\", είπε ο Μπαργούτι στο περιθώριο της συνόδου του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) στη Νεκρή Θάλασσα.

\"Εάν νομίζουν ότι θα αποδεχθούμε το να είμαστε σκλάβοι της κατοχής τους και ότι θα απεμπολήσουμε τα δικαιώματά μας, την ανεξαρτησία μας και το κράτος μας, έχουν ψευδαισθήσεις\", δήλωσε.

Ο Μπαργούτι περιέγραψε τη λεγόμενη μονομερή αποχώρηση του Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας πριν από τρία χρόνια ως \"ένα μεγάλο ψέμα\". Δήλωσε ότι \"το Ισραήλ έχει πλέον επανακαταλάβει πολλούς από τους εποικισμούς που είχε εγκαταλείψει. Η Λωρίδα της Γάζας πλέον πολιορκείται από το Ισραήλ από τη γη όσο και από τη θάλασσα\".

Ο Μπαργούτι, ανεξάρτητος πολιτικός που εντάχθηκε στην κυβέρνηση ενότητας που συστάθηκε το Φεβρουάριο, κάλεσε τους Παλαιστίνιους να συσπειρωθούν για να αντιμετωπίσουν τη νέα επίθεση του Ισραήλ, που κατηγόρησε ότι \"χρησιμοποιεί\" τις συγκρούσεις ανάμεσα στη Χαμάς και τη Φάταχ για να εξυπηρετήσει δικούς του στόχους.

\"Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να σταματήσουν αυτές οι συγκρούσεις και να ενωθούν όλοι οι Παλαιστίνιοι μπροστά στον βομβαρδισμό του Ισραήλ, που δεν κάνει διακρίσεις μεταξύ των Παλαιστινίων\", είπε.

Ο Μπαργούτι κάλεσε τη διεθνή κοινότητα, \"που τιμωρεί τους Παλαιστίνιους, να αναλάβει τις ευθύνες της\", αίροντας τον οικονομικό αποκλεισμό που επέβαλλε στα Παλαιστινιακά Εδάφη πριν από 17 μήνες, όταν η Χαμάς κατήγαγε σαρωτική νίκη στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2006.

Ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα απηύθυνε έκκληση για τον τερματισμό των εχθροπραξιών ανάμεσα στις παλαιστινιακές οργανώσεις Χαμάς και Φάταχ, αλλά επέρριψε την ευθύνη για τις συγκρούσεις στο Ισραήλ και το συνεχιζόμενο οικονομικό αποκλεισμό που επιβάλλει στα Παλαιστινιακά Εδάφη.

\"Η ενδο-παλαιστινιακή βία δεν μπορεί να αποφευχθεί γιατί τα ισραηλινά στρατεύματα περικυκλώνουν τους παλαιστίνιους μαχητές και πολιορκούν το παλαιστινιακό λαό μέχρι τα όρια της λιμοκτονίας την ίδια στιγμή που το ποσοστό της ανεργίας ξεπερνά το 70%\", είπε ο Μούσα.

Η πολιορκία των Παλαιστινίων \"έχει δημιουργήσει ένα ψυχολογικό κλίμα που εκφυλίστηκε στην παρούσα κατάσταση\", είπε, αλλά πρόσθεσε πως η φιλονικία μεταξύ της Χαμάς και της Φάταχ \"δεν μπορεί να δικαιολογηθεί\".

\"Οι συγκρούσεις πρέπει να σταματήσουν γιατί βλάπτουν τη θέση των Παλαιστινίων και των Αράβων και ωφελούν το Ισραήλ\", είπε.

Ο Μούσα έκανε τις δηλώσεις αυτές στο περιθώριο της συνάντησης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEC) που ξεκίνησε νωρίτερα σήμερα τις εργασίες του στη Νεκρά Θάλασσα.

Ο Μούσα απέρριψε εκ νέου την πρόταση του ισραηλινού πρωθυπουργού Εχούντ Όλμερτ για έναρξη συνομιλιών με άραβες ηγέτες, λέγοντας \"δεν χρειαζόμαστε επίσημες επισκέψεις και μιντιακή προπαγάνδα\".

\"Το Ισραήλ θα πρέπει πρώτα να σταματήσει τον εποικισμό και να μιλήσει απευθείας στους Παλαιστινίους και να αντιληφθεί ότι το αραβικό ειρηνευτικό σχέδιο είναι εντελώς σαφές και αποτελεί ένα πέραν πάσης αμφιβολίας μήνυμα ειρήνης\", είπε.

Ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου είπε πως οι συμμετέχοντες σε μία σύνοδο της ολομέλειας για την ειρήνη, τη σταθερότητα και τις διεθνείς σχέσεις στην περιοχή εξέφρασαν ανησυχία για την κατάσταση και κάλεσε τις ΗΠΑ να υιοθετήσουν πιο ουδέτερη προσέγγιση του ζητήματος.

Τα μέλη \"κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η κατάσταση στην περιοχή είναι εξαιρετικά κακή και πως οι ΗΠΑ θα πρέπει να μεταβάλουν τη φιλο-ισραηλινή πολιτική τους\", είπε.
Πηγή: skai.gr