Μαντήλα στην Βοσνία

Η μαντήλα στην Βοσνία θεωρείται δημοκρατική επιλογή στις περιοχές των μουσουλμάνων, απαγορεύεται στους δημόσιους χώρους, στις περιοχές των Σέρβων και των Κροατών.

Η Νερμίνα Σάτστιτς, καθηγήτρια πολιτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο του Σαράγιεβο, βλέπει ότι η μαντήλα είναι πολύ σημαντικό στοιχείο για τους μουσουλμάνους που αποτελούν το 40% από τους 3.8 εκατομμύρια κατοίκους.

Οι αντιφάσεις για την μαντήλα επέστρεψαν μετά από ένα περιστατικό όπου ένας σέρβος καθηγητής αρνήθηκε να επιτρέψει σε μια μουσουλμάνα ψυχολόγο την είσοδο σε ένα δημοτικό σχολείο στην περιοχή Πρέτσκο, επειδή φοράει μαντίλα.

Όπως δήλωσε η Σίσμα Άχμαντ Σμπάχιτς στην εφημερίδα αλ Κούντς, η ίδια δεν επέμενε στην επίσκεψη επειδή το Πρέτσκο είναι περιοχή με ιδιαιτερότητες, και οποιαδήποτε αντίφαση μπορεί να οδηγήσει σε διένεξη.

Το Πρέτσκο έχει ένα ιδιαίτερο καθεστώς, όπου τα παιδιά από τις διάφορες εθνότητες πηγαίνουν μικτά σχολεία, και όλοι οι θεσμοί είναι μικτοί.

Το περιστατικό συζητήθηκε και στο δημοτικό συμβούλιο του Πρέτσκο, αφού ένας σέρβος βουλευτής ζήτησε να απαγορεύεται η μαντήλα στα σχολεία, θυμωμένοι οι μουσουλμάνοι βουλευτές δήλωσαν ότι θα αυξήσουν το αριθμό των κοριτσιών με μαντήλα.

Η Άλμα, φοιτήτρια νομικής σχολής με μαντήλα, δηλώνει στην Αλ Κούντς ότι σέβεται την επιλογή κάθε φοιτήτριας να φορά ότι ρούχα θέλει, ζητώντας να γίνει σεβαστή και η δική της επιλογή.
Πηγή: Σάντι Αγιούμπι