Κλείσιμο

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - Ρωσίας

Τα προβλήματα που η Ρωσία έχει με χώρες μέλη της ΕΕ ατομικά, είναι προβλήματα ολόκληρης της Ένωσης, είπε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, απευθυνόμενος προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Μιλώντας κατά τη σύνοδο κορυφής Ρωσίας ΕΕ ο Ζοζέ Μπαρόσο δήλωσε ότι το οικοδόμημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης βασίζεται στην αρχή της αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών μελών.

Η σύνοδος κοντά στη ρωσική πόλη Σαμάρα σημαδεύτηκε από τα προβλήματα στις σχέσεις της Ρωσίας με χώρες όπως η Εσθονία και η Πολωνία.

Διαφορές μεταξύ της Ρωσίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέκυψαν σχετικά με το Κοσσυφοπέδιο και το πολιτικό του καθεστώς, με την ενέργεια αλλά και τ εμπόριο.

Η Καγκελάριος της Γερμανίας και προεδρεύουσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Άνγκελα Μέρκελ, εξέφρασε την ανησυχία της για την αδυναμία στελεχών της ρωσικής αντιπολίτευσης να εισέλθουν στην περιοχή όπου έλαβε χώρα η σύνοδος.

Το πολωνικό πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα, το ίδιο το εσθονικό και το λιθουανικό, δήλωσε ο Ζοζέ Μπαρόζο.

Οι αρχές της Μόσχας δεν επέτρεψαν στον πρώην πρωταθλητή του σκάκι Γκάρι Κασπάροφ να πετάξει με αεροπλάνο για να πάρει μέρος σε αντικυβερνητική διαδήλωση στη Σαμάρα.

Το ίδιο συνέβη και με ξένους δημοσιογράφους στους οποίους δεν επετράπη να ταξιδέψουν.

Από τη μεριά του ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν καταδίκασε την πολιτική μεταχείριση των ρώσων μειονοτικών στις χώρες της hspace=4Βαλτικής.

Εν αντιθέσει με το παρελθόν δεν εξεδόθη κοινή διακήρυξη μετά το τέλος της συνόδου στο ρωσικό θέρετρο Βόλτσκι Γιούτιος.

Οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στην εμπορική διαμάχη Ρωσίας Πολωνίας αλλά και τη διακοπή της ροής ρωσικού πετρελαίου προς τη Λιθουανία, αλλά και τη διαμάχη της Ρωσίας με την Εσθονία για τη ρωσική μειονότητα.

Η Πολωνία έχει ασκήσει βέτο στην υπογραφή συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας της Ρωσίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το βέτο υποστηρίζεται τώρα και από τη Λιθουανία, μετά και τον αποκλεισμό των πολωνικών κρεάτων από τη ρωσική αγορά για λόγους υγιεινής.

Ο Ζοζέ Μπαρόζο δήλωσε ότι δεν υπάρχει λόγος για τον αποκλεισμό των πολωνικών κρεάτων από τη ρωσική αγορά.

Η μετακίνηση από το κέντρο της εσθονικής πρωτεύουσας Ταλίν, μνημείου του Κόκκινου Στρατού, προκάλεσε μεγαλύτερη επιδείνωση των σχέσεων με τη Ρωσία.

Το γεγονός προκάλεσε επεισόδια και διαμαρτυρίες των ρώσων μειονοτικών στην Εσθονία, αφήνοντας πίσω ένα νεκρό και 160 τραυματίες.

Η Ρωσία κατηγορεί Εσθονία και Λιθουανία για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ρώσων στις χώρες αυτές.

Ο Πρόεδρος Πούτιν καταδίκασε τις βίαιες αντιδράσεις των αστυνομικών στην Εσθονία κατά τα πρόσφατα επεισόδια.

Δεν διέλυσαν απλά τη διαδήλωση, σκότωσαν και ένα διαδηλωτή, οι εγκληματίες πρέπει να δικαστούν είπε ο Πρόεδρος Πούτιν.

Η Ευρώπη ανησυχεί επίσης για ένα πιθανhspace=4ό ρωσικό βέτο στον ΟΗΕ στο σχέδιο ψηφίσματος για την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, και απειλεί με de facto αναγνώριση της ανεξαρτησίας του.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι δεν έχει δραματοποιήσει το γεγονός ότι οι συνομιλίες για μια συμφωνία συνεργασίας ΕΕ Ρωσίας βρίσκονται σε τέλμα.

Δε δραματοποιούμε την κατάσταση. Κατανοούμε ότι πριν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις πρέπει η ΕΕ να επιλύσει τα εσωτερικά της προβλήματα. Και το σεβόμαστε αυτό, δήλωσε ο Πούτιν σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την γερμανίδα καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, μετά την ολοκλήρωση της συνόδου ΕΕ Ρωσίας στο Βόλγα.

Ο Πούτιν κατηγόρησε εξάλλου τη Λετονία και την Εσθονία για απαράδεκτες παραβιάσεις των δικαιωμάτων των ρωσικών μειονοτήτων.

Ο ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε ότι η Ρωσία, στην οποία συνυπάρχουν εδώ και αιώνες διάφορες εθνότητες και πολιτισμοί, έχει συμβάλει σημαντικά στις ευρωπαϊκές δημοκρατικές αξίες.

Στο πλαίσιο αυτό συζητήσαμε το άκρως σοβαρό πρόβλημα των δικαιωμάτων των Ρώσων στη Λετονία και την Εσθονία, τόνισε ο Πούτιν.
Πηγή: skai.gr