Ραγδαίες εξελίξεις στην Τουρκία

Βαθαίνει η πολιτική κρίση στην Τουρκία, καθώς αποτυχημένη ήταν και σήμερα η εκλογή του Αμπντουλάχ Γκιούλ στην προεδρία.

Ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης ακύρωσε τη διαδικασία, μετά την εμφανέστατη έλλειψη απαρτίας.

Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης απείχαν και από αυτή τη ψηφοφορία, αναγκάζοντας τον μοναδικό υποψήφιο, υπουργό Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ να αποσύρει τελικά την υποψηφιότητα του, όπως είχε προαναγγείλει νωρίτερα.

"Αποσύρω την υποψηφιότητα μου. Όπως είναι τα πράγματα αυτή τη στιγμή, αποκλείεται να είμαι υποψήφιος." δήλωσε κατά την αποχώρησή του από το Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με το Συνταγματικό Δικαστήριο, στην εκλογή προέδρου πρέπει να συμμετέχουν τουλάχιστον 367 από τους συνολικά 550 βουλευτές.

Στην πρώτη καταμέτρηση της, επαναληπτικής, ψηφοφορίας ήταν παρόντες 356 βουλευτές και στη δεύτερη, μόλις 10 λεπτά αργότερα, 358.

Οι προεδρικές εκλογές στην Τουρκία ξεσκέπασαν για μια ακόμη φορά το μεγάλο χάσμα μεταξύ του λαϊκού κράτους και του κυβερνώντος κόμματος του Ερντογάν, ο οποίος στηρίζει την υποψηφιότητα Γκιούλ.

Μετά τη δεύτερη αποτυχημένη ανάδειξη προέδρου, το μόνο σίγουρο είναι πως η Τουρκία θα προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές.

Το ερώτημα που παραμένει είναι εάν ο τούρκος πρωθυπουργός επιμείνει στη συνταγματική αναθεώρηση που έχει προτείνει για να αμβλύνει την κρίση.

Το Σάββατο, πάντως, επιτροπή του τουρκικού Κοινοβουλίου ενέκρινε συνταγματική τροπολογία, προκειμένου να επιτρέπεται στο εξής η εκλογή προέδρου απευθείας από το λαό.

Η τροπολογία υποστηρίχθηκε από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και το αντιπολιτευόμενο Κόμμα της Μητέρας Πατρίδας.

Προβλέπει ότι ο πρόεδρος θα εκλέγεται με λαϊκή ψήφο για πενταετή θητεία, που μπορεί να ανανεωθεί το πολύ άλλη μία φορά.

Η τροπολογία μπορεί να εγκριθεί από την ολομέλεια του κοινοβουλίου μέσα στις επόμενες ημέρες.
Πηγή: Φιλιώ Κοντραφούρη