Πολιτική αναταραχή στη Νιγηρία

Η αντιπολίτευση της Νιγηρίας, από κοινού με τα συνδικάτα, θα διαδηλώσουν την 1η Μαΐου εναντίον των εκλογών της περασμένης εβδομάδας, στις οποίες καταγγέλθηκαν πολλά κρούσματα νοθείας και παρατυπιών μετά τη νίκη που κατήγαγε το κυβερνών κόμμα.

Η αντιπολίτευση, υπό την ηγεσία του πρώην στρατιωτικού δικτάτορα Μουχαμάντου Μπουχάρι, αναζητεί σχέδιο δράσης μετά την ήττα της στις προεδρικές και τις κρατιδιακές εκλογές που οι διεθνείς παρατηρητές κατήγγειλαν, παρά το ότι η εκλογική επιτροπή ανακήρυξε νικητή του Ουμάρου Γιαρ' Αντούα και το Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα. Ο απερχόμενος πρόεδρος Ολεσεγκούν Ομπάσαντζο κάλεσε όσους διαφωνούν με το αποτέλεσμα να προσφύγουν στην δικαιοσύνη.

Ο βραβευθείς με βραβείο Νομπέλ λογοτεχνίας Ουόλε Σογίνκα κάλεσε στο μεταξύ να ακυρωθούν οι προεδρικές εκλογές, καλώντας τις δυτικές χώρες να απαγορεύσουν την είσοδο στην επικράτειά τους στον επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής Μωρίς Ίβου για τη "συνενοχή του" στη νοθεία των εκλογών. Ο Σογίνκα, ο οποίος ασκεί κριτική τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αντιπολίτευση, κάλεσε το λαό της Νιγηρίας "να μην αποδεχθεί το απαράδεκτο" αποτέλεσμα των "γελοίων" αυτών εκλογών.

"Εύχομαι ο Γιαρ'Αντούα να δείξει την αξιοπρέπειά του και να πει: 'δεν είμαι κλεπταποδόχος'", είπε ο Σογίνκα.
Πηγή: skai.gr