Σώστε το Νταρφούρ

Εκατοντάδες διαδηλωτές σχημάτισαν μια ανθρώπινη αλυσίδα στην αυλή του Λούβρου, στο Παρίσι, για να υπενθυμίσουν στους υποψηφίους για την προεδρία της Γαλλίας τις υποχρεώσεις τους απέναντι στο Νταρφούρ.

Περίπου 300 άτομα συμμετείχαν σε αυτήν την εκδήλωση, μεταξύ των οποίων πολλοί Σουδανοί πρόσφυγες, ο συγγραφέας Μάρεκ Χάλτερ και ο φιλόσοφος Αντρέ Γκλούκσμαν. Πώς μπορούσα να μην έρθω; Αυτό που με φοβίζει δεν είναι η ανθρώπινη κακία, αυτή υπήρχε πάντα, αλλά η απάθεια των ανθρώπων δήλωσε ο Χάλτερ.

Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από τη θέση που έχουν λάβει οι υποψήφιοι, η σοσιαλίστρια Σεγκολέν Ρουαγιάλ και ο κεντροδεξιός Νικολά Σαρκοζί, είπε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της οργάνωσης Ομάδα Κατεπείγουσας Ανάγκης Νταρφούρ, ΖανΜαρκ Τιμπέργκ.

Τόσο ο Σαρκοζί όσο και η Ρουαγιάλ έχουν ταχθεί υπέρ της επιβολής πρόσθετων κυρώσεων στο καθεστώς του Σουδάν εάν συνεχίσει να αρνείται την ανάπτυξη κυανοκράνων στο Νταρφούρ.

Πολλές εκατοντάδες πολίτες διαδήλωσαν  στην Ουάσινγκτον απαιτώντας να ενεργήσει πολύ δραστικά η κυβέρνηση Μπους με αφορμή την παγκόσμια
Χάρτης του Σουδάν με την επαρχία Νταρφούρ
ημέρα για το Νταρφούρ.

Οι διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων υπήρχαν και γνωστοί ηθοποιοί και άλλοι πολλοί καλλιτέχνες έφτασαν μπροστά στο Λευκό Οίκο και με το σύνθημα Σώστε το Νταρφούρ ζήτησαν από την αμερικανική ηγεσία να αποστείλει αμέσως στην περιοχή αυτή του Σουδάν μια μεσολαβητική δύναμη.

Η ηθοποιός Μϊα Φάροου, που ήταν μεταξύ των διαδηλωτών, δήλωσε ότι έχει επισκεφθεί τέσσερεις φορές το Νταρφούρ και η κατάσταση εκεί είναι τραγική. Ο πρόεδρος Μπους μας λέει ότι θέλει χρόνο για να μελετήσει τι μπορεί να κάνει η Αμερική για το Νταρφούρ. Ομως οι άνθρωπποι εκεί θέλουν άμεση βοήθεια. Ας πάει να πεί στα παιδιά και τις μάνες του που πεινάνε ότι θέλει χρόνο για να μελετήσει την κατάσταση.

Παρόμοιες συγκεντρώσεις για την ενεργοποίηση των αρχών ώστε να σωθούν οι κάτοικοι του Ναρφούρ έγιναν σε 35 πρωτεύουσες στον κόσμο με πρωτοβουλία μιας παγκόσμιας οργάνωσης που με την επωνυμία Ο πλανήτης για το Νταρφούρ έχει κινητοποιήσει τους πολίτες στον κόσμο για να ασκούν πιέσεις στις κυβερννήσεις των χωρών τους.

Η διαμάχη στο Νταρφούρ (δυτικό Σουδάν) που διαρκεί τέσσερα χρόνια έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 200 χιλιάδες πολίτες ενώ περισσότεροι από 2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τις εστίες τους, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ.
Πηγή: skai.gr