Κλείσιμο

Ενοποίηση δυνάμεων Ιερού πολέμου

Ο καμικάζι που ανατινάχθηκε στο κέντρο του Αλγερίου στις 11 Απριλίου, σκοτώνοντας 33 ανθρώπους, τραυματίζοντας περισσότερους από 2.000 και καταστρέφοντας την πρόσοψη της έδρας της κυβέρνησης, προκάλεσε συναγερμό στη νότια Ευρώπη και τη βόρεια Αφρική.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε μια εξτρεμιστική ισλαμιστική οργάνωση που τον περασμένο Σεπτέμβριο συγχωνεύτηκε με την αλΚάιντα και ονομάστηκε αλΚάιντα για το Ισλαμικό Μάγρεμπ. Αρχηγός της φέρεται να είναι ο Αμπου Μουσάμπ, ένας μηχανικός και ειδικός για τα εκρηκτικά με έδρα το Αφγανιστάν.

Η οργάνωση, που λεγόταν άλλοτε Σαλαφιστική Οργάνωση για το Κήρυγμα και τη Μάχη, αποτελείται από χίλιους άνδρες, αλλά δραστηριοποιείται σε πολλές χώρες. Οπως έχει ανακοινώσει, εχθροί της είναι οι αλγερινές αρχές και η Δύση. Η Γαλλία αποτελεί ιδιαίτερο στόχο, καθώς στηρίζει το καθεστώς του προέδρου Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα. Για το λόγο αυτό, οι γαλλικές αρχές έχουν ενισχύσει τη φρούρηση των πυρηνικών εγκαταστάσεων και των μέσων μεταφοράς. Ανάλογα μέτρα έχουν λάβει η Ισπανία και η Ιταλία.

Το Αλγέρι εξακολουθεί να βρίσκεται κάτω από το σοκ αυτής της επίθεσης, που ξύπνησε τις μνήμες του πολέμου ανάμεσα στο στρατό και τους ισλαμιστές, τη δεκαετία του '90, όπου βρήκαν το θάνατο περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι και εξαφανίστηκαν 17.000. Δεκάδες χιλιάδες Αλγερινοί της μεσαίας τάξης μετανάστευσαν για να ξεφύγουν από τη βία.

Οπως γράφει στην Ελ Παϊς ο Πάτρικ Σιλ, δημοσιογράφος και συγγραφέας που ειδικεύεται στη Μέση Ανατολή, οι επιθέσεις αυτοκτονίας αποτελούν χαρακτηριστικό της αλΚάιντα και φαίνεται να εισήχθησαν στην Αλγερία από το Ιράκ. Ο στόχος της οργάνωσης του μπιν Λάντεν είναι να αποκτήσει βάσεις στη βόρεια και την υποσαχάρια Αφρική και να ενοποιήσει τις δυνάμεις του ιερού πολέμου σε μια ευρεία ζώνη, από τη Μαυριτανία μέχρι το κέρας της Αφρικής. Μια μέρα πριν από την επίθεση στο Αλγέρι, τρεις τρομοκράτες αυτοκτόνησαν στο Μαρόκο για να αποφύγουν τη σύλληψή τους από την αστυνομία.

Μαχητής της Ισλαμικής Τζιχάντ
Οι τρομοκράτες είναι άνθρωποι νέοι, που έχουν επηρεαστεί από τις τηλεοπτικές εικόνες των πολέμων στο Ιράκ, την Παλαιστίνη, το Λίβανο και το Αφγανιστάν, και έχουν οδηγηθεί σε απόγνωση λόγω της ανεργίας, της αδικίας και των εξευτελισμών που υφίστανται στη χώρα τους. Στην Αλγερία, οι ισλαμιστές έχουν αποκλειστεί από την πολιτική ζωή και την εξουσία ελέγχουν το κυβερνών κόμμα μαζί με το στρατό. Οι ήρωες αυτών των τρομοκρατών είναι ο μπιν Λάντεν και ο Χασάν Νασράλα της λιβανικής Χεζμπολάχ, οι μόνοι κατά την άποψή τους που τόλμησαν να τα βάλουν με την Αμερική και το Ισραήλ. Πολλοί από τους νέους αυτούς προσπαθούν να περάσουν στην Ευρώπη, αλλά επέλεξαν μια στιγμή όπου όλες οι ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να ανακόψουν τη λαθρομετανάστευση.

Η τρομοκρατική επίθεση της 11ης Απριλίου αποτελεί προσωπικό πλήγμα για τον πρόεδρο Μπουτεφλίκα, ο οποίος πριν από δύο χρόνια ξεκίνησε μια εκστρατεία εθνικής συμφιλίωσης χορηγώντας αμνηστία σε όσους ισλαμιστές εγκαταλείψουν τον αγώνα, μετανοήσουν και ενταχθούν στην κοινωνική ζωή. Γύρω στους 300 μαχητές παραδόθηκαν και άλλοι 3.000 βγήκαν από τη φυλακή. Ο στρατός επικρίνει τώρα αυτό το μέτρο και ζητά επιστροφή στη σκληρή γραμμή.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εμπλακεί ενεργά στη μάχη κατά των ισλαμιστικών οργανώσεων στο Μάγρεμπ και την υποσαχάρια Αφρική. Ο νέος υπουργός Αμύνης Ρόμπερτ Γκέιτς έχει εξαγγείλει τη δημιουργία μιας νέας υπηρεσίας, της AFCOM, που συντονίζει τη συνεργασία με τις χώρες της περιοχής.

Οι ειδικές αμερικανικές δυνάμεις εκπαιδεύουν αφρικανούς στρατιώτες σε διάφορες χώρες. Ο βασικός στόχος είναι να εκδιωχθεί η αλΚάιντα από τις βάσεις της στην περιοχή και να προστατευθούν οι εξέδρες άντλησης πετρελαίου σε χώρες όπως η Νιγηρία, η Γκαμπόν, η Αγκόλα, η Ισημερινή Γουινέα και η Αλγερία. Αλλά η στρατιωτική δράση δεν μπορεί από μόνη της να οδηγήσει τις εξτρεμιστικές ισλαμιστικές οργανώσεις σε υποχώρηση. Για να σταματήσει η στρατολόγηση εξτρεμιστών, καταλήγει ο Πάτρικ Σιλ, πρέπει να λάβουν τέλος οι πόλεμοι στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, καθώς και η κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ.
Πηγή: Πηγή: El Pais