Νεκροί και παρατυπίες στις εκλογές

Απαράδεκτο χαρακτηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον αριθμό των νεκρών που χάθηκαν στη Νιγηρία στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ενώ τονίζει ότι οι εκλογές αυτές δεν μπορούν να χαρακτηρισθούν αξιόπιστες.

Τουλάχιστον 200, ανάμεσα στους οποίους αστυνομικοί και υποψήφιοι, σκοτώθηκαν στο διάστημα 14 και 21 Απριλίου ανάμεσα δηλαδή στις βουλευτικές και τις προεδρικές εκλογές.

Μια ημέρα μετά τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης, η οποία ζήτησε ακύρωση και των δυο εκλογικών διαδικασιών, ο πρόεδρος της χώρας Ολουσεγκούν Ομπάσαντζο δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι βουλευτικές εκλογές της περασμένης εβδομάδας δεν μπορούν να θεωρηθούν τέλειες.

Ωστόσο, απηύθυνε έκκληση προς τους κατοίκους να διατηρήσουν την πίστη τους προς την δημοκρατική διαδικασία.

Από την πλευρά της, ομάδα νιγηριανών παρατηρητών ζήτησε ακύρωση των ψηφοφοριών χαρακτηρίζοντάς τις, μάλιστα, "μασκαράτα" που οργανώθηκε από την κυβέρνηση.

Δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους έκανε ο Ινοσεντ Τσουκούμα, επικεφαλής της Ομάδας Επιτήρησης της Αλλαγής(TMG),ο οποίος ζήτησε την ακύρωση των ψηφοφοριών και την διενέργεια νέων εκλογών μέσα σε τρεις μήνες.

Οι εκλογές για την πρώτη παράδοση της εξουσίας από ένα πολιτικό ηγέτη σε άλλο, στην πετρελαιοπαραγωγό χώρα, υπονομεύθηκαν από βίαια επεισόδια και την έλλειψη εκατομμυρίων ψηφοδελτίων το Σάββατο.
Πηγή: skai.gr