Κλείσιμο

Ο πραγματικός Ιησούς

Το βιβλίο του Πάπα Βενέδικτου με θέμα τον Ιησού που θα κυκλοφορήσει σε είκοσι γλώσσες προσπαθεί να συμφιλιώσει την ιστορική προσωπικότητα του Χριστού με την άποψη των Ευαγγελιστών ενώ ταυτόχρονα απορρίπτει έμμεσα την εικόνα του Μεσσία που παρουσιάζεται σε μυθιστορήματα όπως ο Κώδικας Ντα Βίντσι.

Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ, που την Δευτέρα θα κυκλοφορήσει ταυτόχρονα στην Ιταλία, τη Γερμανία και την Πολωνία, είναι μια σύνθετη θεολογική πραγματεία για το Θεάνθρωπο στην οποία ο Πάπας αναλύει τις Γραφές. Ο Βενέδικτος σημειώνει ότι το βιβλίο του, που ξεκίνησε να το γράφει δύο χρόνια προτού εκλεγεί Πάπας και το ολοκλήρωσε τον περασμένο Σεπτέμβριο, δεν πρέπει να θεωρηθεί ως τμήμα της επίσημης εκκλησιαστικής διδασκαλίας. Όποιος θέλει είναι ελεύθερος να με αντικρούσει, γράφει.

Το βιβλίο περιλαμβάνει εκατοντάδες βιβλικές παραπομπές αλλά και ρήσεις ανθρώπων όλου του πολιτικού και φιλοσοφικού φάσματος: από τον Καρλ Μαρξ και τη Μητέρα Τερέζα μέχρι το Σωκράτη, τον Κομφούκιο, το Δάντη και το Νίτσε.

Προσπάθησα να παρουσιάσω τον Ιησού των Ευαγγελίων ως τον αληθινό Ιησού, ως τον ιστορικό Ιησού στην πραγματική έννοιά του, τονίζει ο Βενέδικτος. Συνέβη πραγματικά. Ο Ιησούς δεν είναι μύθος. Είναι ένας άνθρωπος από σάρκα και αίμα, μια πραγματική παρουσία στην ιστορία (...) πέθανε και αναστήθηκε, προσθέτει, προσπαθώντας να αντικρούσει έτσι την εικόνα του Ιησού που έχει περάσει σε διάφορα μυθιστορήματα, όπως ο Κώδικας Ντα Βίντσι,  στα οποία ο Χριστός εμφανίζεται παντρεμένος με παιδιά και ουδέποτε αναστηθείς.

Παρουσιάζοντας το βιβλίο στους δημοσιογράφους ο καρδινάλιος Κριστόφ Σόνμπορν της Βιέννης επέκρινε άμεσα τις ερμηνείες αυτές. Οι αμέτρητες φανταστικές απεικονίσεις του Ιησού ως επαναστάτη, κοινωνικού μεταρρυθμιστή και κρυφού εραστή της Μαρίας Μαγδαληνής μπορούν να μπουν στο οστεοφυλάκιο της ιστορίας, είπε.

Ειδικές τελετές, αναμνηστικά γραμματόσημα, 80 μπουκάλια με ειδική μπύρα και αρκουδάκια με παπική ενδυμασία για τα 80α γενέθλια του Βενέδικτου
Με ένα γεύμα στο οποίο έχουν προσκληθεί όλοι οι καρδινάλιοι της Καθολικής εκκλησίας, και μία συναυλία προς τιμήν του αμέσως μετά, θα γιορτάσει ο Πάπας Βενέδικτος XVI, τα 80α του γενέθλια τη Δευτέρα.

Οι καιροί άλλαξαν, δήλωσε ο επίσης γερμανός στην καταγωγή καρδινάλιος Βάλτερ Κάσπερ, φίλος του Πάπα επί 40 χρόνια, σχολιάζοντας την παράδοση σύμφωνα με την οποία, οι καθολικοί γιορτάζουν την ονομαστική τους εορτή και οι Λουθηρανοί τα γενέθλια.

Έχεις κάθε λόγο να ευχαριστείς το Θεό αν κατάφερες να ζήσεις σχετικά καλά και με καλή υγεία για 80 χρόνια και να προσευχηθείς να ζήσεις λίγα ακόμη καλά χρόνια, είπε ο Κάσπερ, ο οποίος προσέθεσε ότι σε αυτήν την ηλικία δεν είναι αυτόματο αλλά χρειάζεται πολλή δύναμη για να συνεχίσεις να ασκείς τα καθήκοντα σου.

Θα του ευχηθούμε να συνεχίσει για πολλά χρόνια με πλήρη υγεία και πνευματική ετοιμότητα με τις ευλογίες του Θεού, είπε ο καρδινάλιος Κάσπερ, ο οποίος έκανε γνωστό ότι ως δώρο στον Πάπα, όλοι οι καρδινάλιοι θα κάνουν από κοινού μία μεγάλη δωρεά για φιλανθρωπικό σκοπό.

Τη ίδια μέρα, στο Μαρκτλαμ Ινν, το μικρό βαυαρικό χωριό στα σύνορα με την Αυστρία, θα εγκαινιαστεί η μετατροπή σε μουσείο του κτιρίου, όπου στις 16 Απριλίου 1927 γεννήθηκε ο μετέπειτα Πάπας με το όνομα Γιόζεφ Ράτζινγκερ..

Το μουσείο θα λειτουργεί στο πρώην αστυνομικό τμήμα, όπου υπηρετούσε ο αστυνομικός πατέρας του, η ανακαίνιση του οποίου χρηματοδοτήθηκε από ένα γερμανικό καθολικό ίδρυμα και λέγεται ότι κόστισε περίπου 3,5 εκατομμύρια ευρώ.

Το κτίριο που είχε χτιστεί πριν από 262 χρόνια, ανακαινίσθηκε και γέμισε με φωτογραφίες και ενθύμια από τη ζωή του Βενέδικτου, ο οποίος ζήτησε η έκθεση να είναι αξιοπρεπής και να εστιάζει στην πίστη. Οι διευθυντές του Μουσείου διαβεβαίωσαν ότι δεν θα υπάρχουν διοράματα και κέρινα ομοιώματα και το θέμα στο δωμάτιο που γεννήθηκε ο Πάπας, στον πρώτο όροφο του κτιρίου, θα είναι το νόημα της ζωής.

Οι κάτοικοι του χωριού, όπου η οικογένεια Ράτζινγκερ έζησε για δύο χρόνια μετά από τη γέννηση του νεαρού Γιόζεφ, θα πραγματοποιήσουν πριν την αυγή της Δευτέρας, πορεία με κεριά από το νέο μουσείο μέχρι την εκκλησία. Η ώρα επελέγη διότι η γέννηση έγινε στις 4.15 το πρωί.

Το Βατικανό
Η Γερμανία θα εκδώσει για τα 80α γενέθλια του Πάπα, αναμνηστικά γραμματόσημα, τιμή που επιφυλάσσεται σε ελάχιστους ανθρώπους που απεικονίστηκαν σε ομοσπονδιακό γραμματόσημα εν ζωή καθώς εκδίδονται μόνο για τους προέδρους της χώρας. Αναμνηστικά γραμματόσημα θα εκδώσει και η Αυστρία.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός εξωτερικών του Βατικανού καρδινάλιος Ταρκίσιον Μπερτόνε, οι εργαζόμενοι του Βατικανού θα έχουν αργία τη Δευτέρα και θα πάρουν δώρο 500 ευρώ. Αλληλογραφία δεν θα κυκλοφορήσει και για την ματαίωση της έχει ετοιμαστεί μία ειδική σφραγίδα, η οποία λέει στα λατινικά Benedictus XVI vitae LXXX explet annum, δηλαδή, Ο Βενέδικτός XVI έκλεισε 80 χρόνια ζωής. Από το Βατικανό θα κυκλοφορήσει αναμνηστικός φάκελος με την φωτογραφία του Πάπα, ο οποίος θα πωλείται.

Την Δευτέρα θα κυκλοφορήσει στα ιταλικά, τα γερμανικά και τα πολωνικά, το πρώτο βιβλίο που έγραψε ο Βενέδικτος μετά από την εκλογή του πριν από δύο χρόνια στις 19 Απριλίου 2005. Το βιβλίο επιγράφεται Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ: Από τη Βάπτιση στη Μεταμόρφωση και θα κυκλοφορήσει και σε άλλες γλώσσες αργότερα.

Ανάμεσα στους συμπατριώτες του Πάπα από τη Γερμανία που σχεδιάζουν να του φέρουν δώρα είναι οι ιερείς του καθεδρικού ναού του Μονάχου, που θα του προσφέρουν ένα σετ πορσελάνης για δείπνο και ο βοηθός επίσκοπος του Μονάχου Ένγελμπερτ Ζίεμπερ, ο οποίος θα προσφέρει 80 μπουκάλια ειδικής μπύρας μαζί με το ειδικό πήλινο ποτήρι του μισού λίτρου για την κατανάλωση της.

Ο δωρητής δήλωσε ότι περιμένει ότι η μπύρα, η επεξεργασία της οποίας έγινε στα βάθη του παλαιότερης ζυθοποιίας του κόσμου, θα διανεμηθεί στους ανθρώπους του παπικού περιβάλλοντος, καθώς είναι γνωστό ότι ο ίδιος ο Πάπας σπάνια πίνει αλκοόλ και ποτέ περισσότερο από ένα ποτήρι κρασί.

Δε νομίζω ότι αυτό το δώρο θα τον ενθουσιάσει, είπε ο καρδινάλιος Κάσπερ ο οποίος εξέφρασε την αποδοκιμασία του και για τα αρκουδάκια με παπική ενδυμασία που κυκλοφορούν στη Γερμανία για την επέτειο. Αν οι άνθρωποι θέλουν να κάνουν κάτι για το γεγονός, ας κάνουν μια δωρεά, είπε ο Κάσπερ ο οποίος χαρακτήρισε τα αρκουδάκια ακαλαίσθητα.

Οι πιστοί που επιθυμούν να ευχηθούν στον Πάπα, και οι οποίοι εκτιμάται ότι θα είναι πολλές χιλιάδες, θα έχουν την ευκαιρία να το κάνουν στη λειτουργία που θα γίνει την Κυριακή, παραμονή των γενεθλίων του, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.

Θα είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που θα συναντήσει τόση αγάπη, είπε ο καρδινάλιος Κάσπερ.
Πηγή: skai.gr