Κλείσιμο

Φονικές επιθέσεις στην Αλγερία

Τριάντα άνθρωποι σκοτώθηκαν και 82 τραυματίστηκαν σήμερα στο Αλγέρι από δύο βομβιστικές επιθέσεις, η μία εκ των οποίων είχε στόχο το κυβερνητικό μέγαρο στο κέντρο της πρωτεύουσας της Αλγερίας, μετέδωσε το επίσημο αλγερινό πρακτορείο ειδήσεων APS.

Εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν και 32 τραυματίστηκαν από την έκρηξη που σημειώθηκε στο κυβερνητικό μέγαρο, στο οποίο στεγάζεται το γραφείο του πρωθυπουργού Αμπντελαζίζ Μπελχάντεμ, πρόσθεσε το πρακτορείο επικαλούμενο επίσημη ανακοίνωση του αλγερινού γραφείου πολιτικής προστασίας.

Άγνωστος, που παρουσιάσθηκε ομιλών εξ ονόματος της Αλ Κάιντα του Μαγκρέμπ, ανέλαβε τηλεφωνικώς την ευθύνη για τη πολύνεκρη διπλή επίθεση στο Αλγέρι, μεταδίδει το αραβόφωνο δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Κάιντα.

Η Αλ Κάιντα του Μαγκρέμπ, ομάδα που προηγουμένως ήταν γνωστή ως Ομάδα Σαλαφιτών για την Προσευχή και τη Μάχη, ανέλαβε την ευθύνη με τηλεφώνημά της στο δίκτυο, τόνισε το Αλ Τζαζίρα σε έκτακτο δελτίο, χωρίς ωστόσο να προσθέτει άλλες λεπτομέρειες.

Οι δύο επιθέσεις, που βάσει των τελευταίων απολογισμών έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 23 ανθρώπους, ενώ έχουν προκαλέσει τον τραυματισμό άλλων 162, πραγματοποιήθηκαν από βομβιστές αυτοκτονίας, οι οποίοι οδήγησαν έως τους στόχους τους παγιδευμένα με εκρηκτικά αυτοκίνητα, σύμφωνα με τις αλγερινές αρχές.

Οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και 50 τραυματίστηκαν από τη δεύτερη βομβιστική επίθεση που είχε στόχο το αστυνομικό τμήμα του Μπαμπ Εζουάρ, ανατολικό προάστιο της πρωτεύουσας, στο οποίο βρίσκονται κυρίως κατοικίες και το Πανεπιστήμιο Επιστημών και Τεχνολογιών, πρόσθεσε το πρακτορείο. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, κοντά στο αστυνομικό τμήμα εξερράγησαν τρία παγιδευμένα αυτοκίνητα.

Ο χάρτης της Αλγερίας
Αστυνομικές πηγές δήλωσαν ότι η έκρηξη στο κτίριο που στεγάζει το πρωθυπουργικό γραφείο προκλήθηκε από επίθεση αυτοκτονίας.

Οι δύο εκρήξεις σημειώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα, γύρω στις 10:45 τοπική ώρα (12:45 ώρα Ελλάδος).

Ήταν μια εγκληματική και δειλή πράξη, που σημειώθηκε τη στιγμή που ο αλγερινός λαός επιζητεί την εθνική συμφιλίωση, δήλωσε στον αλγερινό ραδιοσταθμό ο Μπελχάντεμ, ο οποίος δεν τραυματίστηκε από την επίθεση, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Δεκάδες ασθενοφόρα έχουν σπεύσει στην περιοχή του κυβερνητικού μεγάρου, όπου χιλιάδες άνθρωποι έχουν βγει πανικόβλητοι στους δρόμους μετά την έκρηξη από την οποία έσπασαν τζάμια και προκλήθηκαν ζημιές σε κτίρια σε αρκετά τετράγωνα. Μεγάλες ζημιές έχουν προκληθεί και στο εξαώροφο κυβερνητικό μέγαρο, όπου έχουν την έδρα τους η προεδρία της κυβέρνησης και πολλά υπουργεία.

Στην αρχή νόμισα ότι ήταν σεισμός, δήλωσε σχετικά με την επίθεση αυτή ο δικηγόρος Ταχάρ Μπιν Τάλεμπ. Η γυναίκα μου μου τηλεφώνησε λίγο αργότερα κλαίγοντας και φωνάζοντας. Έτρεξα στο σπίτι όπου βρήκα όλα τα παράθυρα σπασμένα, κατέληξε.

Η αιματηρή επίθεση στο κέντρο του Αλγερίου είναι η πρώτη που σημειώνεται εδώ και αρκετά χρόνια στο κέντρο της πρωτεύουσας της Αλγερίας.
Πηγή: skai.gr