Κλείσιμο

Δημοσκόπηση-πλήγμα για Μπράουν

Οι φιλοδοξίες του υπουργού Οικονομικών της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν, ο οποίος θεωρείται ως ο αδιαφιλονίκητος επικρατέστερος διάδοχος του πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ στο θώκο, δέχθηκαν πλήγμα καθώς μια δημοσκόπηση έδειξε ότι το μισό και πλέον εκλογικό σώμα θεωρεί ότι δεν είναι κατάλληλος να ηγηθεί της χώρας.

Και ακόμη, σε άλλο ένα πλήγμα για τον Μπράουν, εφημερίδα υποστήριξε ότι εντείνονται οι πιέσεις προς ένα άλλο μέλος της κυβέρνησης να θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία των Εργατικών και την πρωθυπουργία όταν ο Μπλερ αποχωρήσει.

Ο Μπλερ θα παραιτηθεί τον Ιούλιο ή τον Ιούλιο, μετά από μια δεκαετία ως πρωθυπουργός. Χωρίς σοβαρό ανταγωνιστή ακόμη, ο Μπράουν προβάλλει ως σχεδόν ο αυτόματος διάδοχός του.

Όμως ορισμένοι πολιτικοί των Εργατικών αμφισβητούν τις ηγετικές προδιαγραφές του Μπράουν και δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν ότι δεν θα πάει καλά ενάντια στον Ντέιβιντ Κάμερον, τον ηγέτη των Τόρις.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Sunday Times, μόλις το 27% εκ των 2.218 ανθρώπων που έλαβαν μέρος σε δημοσκόπηση της YouGov θεωρούν ότι ο Μπράουν είναι κατάλληλος για πρωθυπουργός, μετά την κρίση που ξέσπασε την περασμένη εβδομάδα όσον αφορά το πώς χειρίσθηκε το ζήτημα των συντάξεων. Το 57% των ψηφοφόρων θεωρούν ότι είναι ακατάλληλος για πρωθυπουργός, ανέφεραν οι Τάιμς.

ο βρετανός υπουργός Περιβάλλοντος, Ντέϊβιντ Μίλιμπαντ
Η δημοσκόπηση έδειξε ότι οι Βρετανοί εκλογείς χάνουν την πίστη τους στην ικανότητα του Μπράουν να χειρισθεί οικονομικά ζητήματα το ισχυρότερο πολιτικό του προσόν. Το 41% των ψηφοφόρων θεωρούν ότι ο Μπράουν εκτελεί καλά τα καθήκοντά του ως υπουργός οικονομικών, ποσοστό μειωμένο κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες από τον Μάρτιο.

Στο μεταξύ, η Sunday Telegraph ανέφερε ότι ο υπουργός Εσωτερικών Τζον Ριντ πιέζει τον υπουργό Περιβάλλοντος Ντέιβιντ Μίλιμπαντ να θέσει υποψηφιότητα ως πρωθυπουργός και προειδοποίησε ότι, εάν δεν το κάνει, θα είναι ο ίδιος υποψήφιος.

Ο Μίλιμπαντ έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι δεν σχεδιάζει να διεκδικήσει την ηγεσία των Εργατικών, όμως ο Ριντ δεν το έχει αποκλείσει.

Σε ακόμη ένα πλήγμα για την κυβερνητική παράταξη, η εφημερίδα The Observer δημοσιεύει μια δημοσκόπηση η οποία καταγράφει ότι οι πολίτες κρίνουν αρνητικά την δεκαετία Μπλερ. Η έρευνα, επί δείγματος 2.000 πολιτών, έδειξε ότι οι Βρετανοί θεωρούν ότι η χώρα είναι πιο επικίνδυνη, λιγότερο ευτυχισμένη και λιγότερο ευχάριστη σήμερα από ό,τι δέκα χρόνια πριν. Το 58% των ψηφοφόρων θεωρούν το μεγαλύτερο σφάλμα του Μπλερ την Βρετανική εμπλοκή στον πόλεμο του Ιράκ.
Πηγή: skai.gr