Έκκληση για την παγκόσμια ειρήνη

Στο πασχαλινό μήνυμά του, ο πάπας Βενέδικτος απηύθυνε μια παθιασμένη έκκληση για την παγκόσμια ειρήνη, εκφράζοντας θλίψη για τη \συνεχιζόμενη σφαγή\ στο Ιράκ και την αυξανόμενη βία στο Αφγανιστάν.

Ο 79χρονος πάπας απηύθυνε την έκκληση στο μήνυμά του προς την πόλη και τον κόσμο (\Urbi et Orbi\) ενώπιον δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου.

Στην ομιλία του, που μεταδόθηκε τηλεοπτικά σε εκατομμύρια τηλεθεατές σε 67 χώρες έπειτα από το τέλος της λειτουργίας της Κυριακής του Πάσχα, κατέγραψε τις ανησυχίες του για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

\Τίποτα θετικό δεν έρχεται από το Ιράκ, το οποίο έχει σκιστεί στα δύο από τη συνεχιζόμενη σφαγή καθώς ο άμαχος πληθυσμός εγκαταλείπει τη χώρα\ , είπε ο πάπας.

Ο πάπας εξέφρασε θλίψη για την \αυξανόμενη αναταραχή και αστάθεια\ στο Αφγανιστάν, το οποίο βρίσκεται προ των πυλών μιας μεγάλης εαρινής επίθεσης εναντίον των Ταλιμπάν που φέτος διενήργησαν τις πιο σφοδρές επιθέσεις μετά την ανατροπή τους το 2001.

Καταδίκασε την τρομοκρατία και τη χρησιμοποίηση της θρησκείας προκειμένου να δικαιολογηθούν τα \χιλιάδες πρόσωπα της βίας\.

\Η ειρήνη είναι οδυνηρά απαραίτητη\, είπε ο ποντίφηκας.

Ο πάπας ανέγνωσε την ομιλία από το ίδιο κεντρικό μπαλκόνι της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά ενώπιον του πλήθους μετά την εκλογή του ως ποντίφηκας πριν από σχεδόν δύο χρόνια.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο πάπας είπε πως το μέλλον της Μέσης Ανατολής \έχει τεθεί σε σοβαρό κίνδυνο\ από την πολιτική παράλυση στο Λίβανο.

Σημείωσε, ωστόσο, \κάποιες ενδείξεις ελπίδας στο διάλογο ανάμεσα στο Ισραήλ και την Παλαιστινιακή Αρχή\.

Στρέφοντας την προσοχή του προς την Αφρική, ο ποντίφικας εξέφρασε στη συνέχεια θλίψη για τη βία και τις λεηλασίες στη Δημοκρατία του Κονγκό και είπε πως η επανάληψη των μαχών στη Σομαλία \απομάκρυνε την προοπτική της ειρήνης και επιδείνωσε μια περιφερειακή κρίση\.

\Στο Νταρφούρ και τις γειτονικές χώρες, υπάρχει μια καταστροφική και, λυπάμαι που το λέω, υποτιμημένη ανθρωπιστική κρίση\, είπε ο πάπας.
Πηγή: skai.gr