Κλείσιμο

Δικαιώθηκαν εν μέρει

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δικαίωσε εν μέρει τρεις πρώην βουλευτές απαγορευμένου ισλαμικού κόμματος της Τουρκίας, το οποίο διεκδικούσε το δικαίωμα στο να φορούν οι γυναίκες μαντίλα στα πανεπιστήμια και στο κοινοβούλιο.

Οι βουλευτές είχαν προσφύγει στο δικαστήριο του Στρασβούργου κατά της απαγόρευσης της λειτουργίας του Κόμματος της Αρετής από το τουρκικό Συνταγματικό Δικαστήριο, κρίνοντας ότι συνιστά παραβίαση του δικαιώματος σε ελεύθερες εκλογές, όπως και των δικαιωμάτων τους στην ελευθερία του εκφράζεσθαι, συναθροίζεσθαι και συνεταιρίζεσθαι, το σεβασμό των οποίων εγγυάται η Ευρωπαϊκή Συνθήκη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το ευρωπαϊκό δικαστήριο τους αναγνώρισε το δικαίωμα σε ελεύθερες εκλογές, κρίνοντας ότι οι κυρώσεις που τους επιβλήθηκαν με την απαγόρευση της λειτουργίας του κόμματος \δεν θα μπορούσαν να θεωρηθούν ανάλογες με τους δίκαιους σκοπούς που επιδιώκουν\.

Από τους βουλευτές Μεχμέτ Σιλάι, Ναζλί Ιλιτσάκ και Σαφά Καβακτσί έχει αφαιρεθεί η βουλευτική ιδιότητα και απαγορευτεί η συμμετοχή τους σε πολιτικό κόμμα ή η ίδρυση ενός για περίοδο 5 ετών.

Το ευρωπαϊκό δικαστήριο αναγνώρισε ωστόσο στην τουρκική κυβέρνηση ότι \οι προσωρινοί περιορισμοί στα πολιτικά δικαιώματα των εναγόντων είχαν στόχο τη διαφύλαξη του κοσμικού χαρακτήρα του τουρκικού κράτους\.

Λαμβάνοντας υπόψη \τη σημασία της αρχής αυτής\ για το δημοκρατικό πολίτευμα στην Τουρκία, το δικαστήριο έκρινε ότι το μέτρο αυτό αποσκοπούσε \στην υπεράσπιση της τάξης και της προστασίας των δικαιωμάτων και των ελευθεριών του άλλου\.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας έδωσε εντολή το 2001 για τη διάλυση του Κόμματος της Αρετής για δράση κατά του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους.
Πηγή: skai.gr