Ματαίωση της επίσκεψης Γκιούλ

Η ματαίωση της έλευσης του τούρκου υπουργού εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ στη Βρέμη επιβεβαιώθηκε και επισήμως από εκπρόσωπο της γερμανικής Προεδρίας, ο οποίος, ωστόσο,απέρριψε τα σενάρια και τις ερμηνείες σύμφωνα με τις οποίες πρόκειται περί εκδήλωσης δυσφορίας της Τουρκίας έναντι της Γερμανίας εξαιτίας του ότι δεν κλήθηκε να συμμετάσχει στις πανηγυρικές εκδηλώσεις που έγιναν στις 25 Μαρτίου για τα 50α γενέθλια της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Προς επίρρωση του ότι δεν πρόκειται για εκδήλωση δυσφορίας ενάντια στη γερμανική Προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο εκπρόσωπος ανακοίνωσε παρεπιπτόντως ότι ο τούρκος υπουργός εξωτερικών θα επισκεφθεί επισήμως το Βερολίνο και θα έχει συνομιλίες με τον ομόλογό του ΦρανΒάλτερ Στάινμάιερ,την ερχόμενη εβδομάδα, 3 και 4 Απριλίου.

Ο κ. Γκιούλ είχε προσκληθεί μαζί με τους υπουργούς εξωτερικών της Κροατίας και της ΠΓΔΜ, της κυρίας Κολίντα ΓκράμπαρΚιτάροβιτς και του Αντόνιο Μιλόσοτσκι να μετάσχει μαζί με τους άλλους 27 υπουργούς εξωτερικών των χωρώνμελών της ΕΕ στο αυριανό γεύμα εργασίας. Η Τουρκία θα εκπροσωπηθεί τελικά από τον υφυπουργό Ερτουγκρουλ Απακάν.

hspace=4Στο γερμανικό τύπο υπήρξαν τις τελευταίες ημέρες επανειλημμένα αναφορές σχετικά με το ότι η τουρκική πολιτική ηγεσία έχει δυσαρεστηθεί εξαιρετικά από την απουσία πρόσκλησης συμμετοχής της στις εκδηλώσεις του Βερολίνου και από την υποτιθέμενη αντιτουρκική σημειολογία του αποχαιρετιστήριου δώρου της γερμανίδας Καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ προς τον απερχόμενο γάλλο Πρόεδρο Ζακ Σιράκ ένα παραδοσιακό πήλινο κύπελλο μπύρας με καπάκι,με εγχαραγμένη την ημερομηνία 1799, τη χρονιά δηλαδή που, όπως σημείωσε η Μέρκελ στην τελική συνέντευξη τύπου, ο Ναπολέοντας συγκρούστηκε στην Αίγυπτο με τον στρατό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας...

Το άνοιγμα του δεύτερου κεφαλαίου στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις ΕΕ Τουρκίας Βιομηχανική πολιτική και επιχειρήσεις έδωσε πάντως την ευκαιρία στη γερμανική Προεδρία και στον Στάινμάιερ προσωπικά, να απευθύνει χθες έναν ιδιαίτερα θερμό χαιρετισμό: Η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας δρομολογήθηκε και πάλι. (ΣΣ. Μπήκε πάλι στ΄ αυλάκι, αποδίδει ορθότερα τη γερμανική ορολογία.) Η γερμανική Προεδρία επιδιώκει να ανοίξει μερικά ακόμη κεφάλαια στις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία μέσα στο πρώτο αυτό εξάμηνο....
Πηγή: skai.gr