Συμμορίες θανάτου

Την άμεση διάλυση των εγκληματικών συμμοριών των νέων διέταξε ο πρόεδρος του Παναμά Μάρτιν Τορίχος, καθώς το κύμα της βίας που μαστίζει την Κεντρική Αμερική τα τελευταία χρόνια απλώθηκε και στην χώρα του.

Οι δηλώσεις του Τορίχος έγιναν αμέσως μετά από μία έφοδο της αστυνομίας σε μία φτωχογειτονιά της Πόλης του Παναμά, κατά την οποία συνελήφθησαν τουλάχιστον οκτώ ύποπτοι για μία μάχη μεταξύ συμμοριών νέων κατά την οποία σκοτώθηκαν τρία παιδιά και καταστράφηκαν περισσότερα από 100 σπίτια.

"Αυτές οι έφοδοι θα συνεχιστούν και δεν θα τα παρατήσουμε, θα κυνηγάμε χωρίς επιφυλάξεις όλους όσους θέλουν να ενταχθούν στις συμμορίες", είπε ο πρόεδρος της χώρας, ο οποίος παράλληλα ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από το Κογκρέσο της χώρας να αυξηθεί η ποινή που προβλέπεται για τους νέους που διαπράττουν ανθρωποκτονία από 7 σε 12 χρόνια και να γίνουν πιο αυστηροί οι νόμοι έτσι ώστε να μην εισέρχονται στην χώρα μετανάστες με εγκληματικό παρελθόν.

Η βία των συμμοριών μαστίζει την Κεντρική Αμερική τα τελευταία χρόνια. Συμμορίες όπως η "Μάρα 18" και η "Μάρα Σαλβατρούχα", ιδιαίτερα δραστήριες στη Γουατεμάλα, την Ονδούρα και το Σαλβαδόρ, όπου κατηγορούνται για αποκεφαλισμούς και έχουν απειλήσει ακόμη και τους προέδρους.

Όπως λένε τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, ο Παναμάς έχει περίπου 100 συμμορίες νέων, οι οποίες έχουν ονόματα, όπως "Τα παιδιά του Κρύου Τάφου" και δρουν κυρίως στις φτωχογειτονιές της πρωτεύουσας αλλά και σε άλλες πόλεις.

Θεωρείται ότι έχουν αναπτυχθεί στο εσωτερικό της χώρας και δε σχετίζονται με συμμορίες που κυριαρχούν σε γειτονικές χώρες αλλά κατηγορούνται για εγκλήματα που ποικίλουν από εμπορία ναρκωτικών έως φόνο.

Τα ναρκωτικά είναι ένα διαρκώς αυξανόμενο πρόβλημα στον Παναμά που συνορεύει με την Κολομβία, την χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή κοκαΐνης παγκόσμια. Πριν από λίγες ημέρες, σε ένα από τα μεγαλύτερα χτυπήματα στην Κεντρική Αμερική, αμερικανοί και παναμέζοι αξιωματούχοι κατάσχεσαν μετά από έφοδο σε πλοίο με κατεύθυνση τις ΗΠΑ, 11,4 τόνους κοκαΐνης συνολικής αξίας 200 εκ. δολαρίων.
Πηγή: skai.gr