Κίνδυνος για εκατομμύρια ανθρώπους

Έκθεση αναφέρει ότι ο συνδυασμός της ανόδου της στάθμης και των κυκλώνων που προκαλούν οι κλιματικές αλλαγές, θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή 600 εκατομμυρίων ανθρώπων. Τα τρία τέταρτα αυτών των ανθρώπων ζουν στην Ασία και κυρίως στην Ινδία, την Κίνα και το Μπανγκλαντές.

Η έκθεση δόθηκε στη δημοσιότητα από το Ινστιτούτο για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη. Μιλάμε κατά βάση για απειλές δύο ειδών. Η πρώτη είναι μακροπρόθεσμη απειλή και οφείλεται στο γεγονός ότι σε πολλές χώρες υψηλού κινδύνου υπάρχουν σχέδια οικιστικής ανάπτυξης σε παράκτιες περιοχές.

Συνήθως ανησυχούμε για τη ζημιά που μπορεί να προκληθεί, τώρα όμως αρχίζουμε να ασχολούμαστε και με το βαθμό τρωτότητας αυτών των πληθυσμών. Μια πιο βραχυπρόθεσμη απειλή αφορά το μεγάλο αριθμό φτωχών ανθρώπων που ζουν ήδη σε περιοχές που κινδυνεύουν να πλημμυρίσουν. Και θα πρέπει να αποσαφηνίσουμε κάτι. Δεν προτείνουμε σε αυτούς τους ανθρώπους να μεταναστεύσουν σε άλλη χώρα. Όμως είναι σημαντικό να γίνουν κάποιες ενέργειες ώστε να βρεθούν εναλλακτικές περιοχές, όπου θα μπορούσαν να κατοικήσουν αυτοί οι άνθρωποι.

Άν ανέβει η στάθμη της θάλασσας, τότε θα πρέπει να φτιάξεις κι ένα φράγμα. Η χρηματοδότηση του φράγματος από τον ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να συνδυαστεί και με άλλες
Η ακτογραμμή στο Σαν Ντιέγκο της Φλόριντα
μορφές οχύρωσης. Αυτό ενέχει τους δικούς τους κινδύνους.Η σύλληψη της ιδέας πρέπει να γίνει σωστά. Γιατί εάν η στάθμη της θάλασσας ανέβει περισσότερο από αυτό που αντέχει το φράγμα, τότε οι άνθρωποι πίσω από το φράγμα κινδυνεύουν . Υπάρχουν βέβαια και διαφορετικοί κίνδυνοι για τους πληθυσμούς που ζουν στην παραλία.

Το 75 τοις εκατό των ανθρώπων, ζουν στην Ασία. Πολλοί κερδίζουντο ψωμί τους από την αλιεία. Είναι σχεδόν ασύλληπτο για αυτούς τους ανρθώπους να υιοθετήσουν ένα διαφορετικό τρόπο ζωής.

Πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους έχουν συνηθίσει να ζουν με τις πλημμύρες εδώ και πολλά χρόνια. Και γνωρίζουν ότι απειλούνται. Απλώς δεν γνωρίζουν ότι η απειλή γίνεται ολοένα και πιο σοβαρή. Και αν επισκεφθεί κάποιος αυτές τις περιοχές και εξετάσει τα σπίτια, θα διακρίνει μια σειρά από γραμμές, που υποδεικνύουν τη στάθμη των νερών σε κάθε πλημμύρα. Και αν ρωτήσει κάποιος τους κατοίκους, μπορούν να θυμηθούν από ποια πλημμύρα είναι η κάθε γραμμή.

Και αυτό είναι ένα πρόβλημα το οποίο έχει προκληθεί ως επί το πλείστον από εκπομπές αερίων σε άλλες περιοχές του κόσμου. Και γι\' αυτό θα πρέπει να υπάρξει διεθνής δράση, για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα.


Οι ειδήσεις του BBC World μεταδίδονται στα ελληνικά από την Τηλεόραση του ΣΚΑΪ από Κυριακή έως Παρασκευή στις 18.35 και στις 21.35.
Πηγή: Πηγή: BBC