Οι ισλαμιστές... ξανάρχονται

Σφοδρές συγκρούσεις στο Μογκαντίσου, πρωτεύουσα της Σομαλίας. Πρόκειται για την χειρότερη έξαρση της βίας, μετά την ανατροπή της Ένωσης Ισλαμικών Δικαστηρίων, πριν από σχεδόν τρεις μήνες. Στις συγκρούσεις ενεπλάκησαν αντάρτες με δυνάμεις της μεταβατικής κυβέρνησης και των Αιθιόπων συμμάχων της. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες τουλάχιστον δεκατέσσερεις άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, ενώ πολλοί είναι οι τραυματίες.

Πρόκειται για τη χειρότερη έξαρση συγκρούσεων από τότε που δύναμη πολιτοφυλάκων πιστών στην Ένωση Ισλαμικών Δικαστηρίων ηττήθηκαν από τις αιθιοπικές και κυβερνητικές δυνάμεις, σχεδόν τρεις μήνες πριν. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν τραπεί σε φυγή από τα νότια της πόλης, όπου ξέσπασαν οι συγκρούσεις λίγο μετά την αυγή. Σύμφωνα με πληροφορίες, αιθιοπικά τεθωρακισμένα δέχθηκαν επίθεση με όλμους. Ανταπέδωσαν τα πυρά αμέσως. Αρκετοί άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, ενώ οι εξεγερθέντες περιέφεραν τα πτώματα δύο στρατιωτών στους δρόμους.

Μια ηλικιωμένη κάτοικος της πόλης μάς είπε ότι δεν έχει ξαναδεί τόσο σφοδρές συγκρούσεις. Άνθρωποι, είπε, έτρεχαν προς όλες τις κατευθύνσεις. Είδα έναν γέρο να πεθαίνει μπροστά στα μάτια μου.

Τα νοσοκομεία του Μογκαντίσουν έχουν ήδη γεμίσει με δεκάδες ανθρώπους που παγιδεύθηκαν στα διασταυρούμενα πυρά των εξεγερθέντων που αντιτίθενται στη μεταβατική κυβέρνηση, και κυβερνητικών και αιθιοπικών στρατευμάτων, τις τελευταίες ημέρες και εβδομάδες. Μετά τις ελπίδες για ένα πιο σταθερό μέλλον, ξυπνάνε οι φόβοι ότι το Μογκαντίσου ολισθαίνει πάλι στο χάος και την αναρχία, που επικράτησαν για δεκαέξη χρόνια.


Οι ειδήσεις του BBC World μεταδίδονται στα ελληνικά από την Τηλεόραση του ΣΚΑΪ από Κυριακή έως Παρασκευή στις 18.35 και στις 21.35.
Πηγή: Πηγή: BBC