Εξτρεμιστική απειλή από το Μαγκρέμπ

Ο δικαστής Ζαν Λουΐ Μπριγκέρ προειδοποιεί για την τρομοκρατική απειλή που συνιστά ο νέος "ισλαμικός εξτεμιστικός άξονας" του Μάγρεμπ. Σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο γάλλος δικαστής δηλώνει: "Η ονομασία 'Αλ Κάιντα του Μάγρεμπ' ( την οποία υιοθέτησε η GSPC μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001) τι θέλει να πει; Τονίζει την υπακοή στην Αλ Κάιντα και εκφράζει την πρόθεση για την περιφερειοποίηση του δικτύου. Πρόκειται για κάτι που δεν έχει προηγούμενο".

"Αποτελεί πηγή μεγάλης ανησυχίας για μας και είναι σαφές ότι συνιστά ευθεία απειλή για τη Γαλλία. Η Γαλλία είναι ο πρώτος στόχος. Οφείλουμε να προσαρμοστούμε, όπως κάναμε πάντοτε, σε αυτή τη μορφή απειλής".

"Ολα τα συστατικά έχουν συνδυασθεί: η πρώην GSPC έχει την πρόθεση να περιλάβει το σύνολο των εξτρεμιστικών κινημάτων του Μάγρεμπ: το CICL (η Ισλαμιστική Ομάδα Μάχης της Λιβύης) η GICM του Μαρόκου, η GICT της Τυνησίας. Εχουμε έναν ισλαμιστικό άξονα με σχέδια που επεκτείνονται νότια προς την περιοχή του Σάχελ", λέει ο γάλλος δικαστής.

"Το συμβάν της Καζαμπλάνκα (όταν ένας νεαρός ισλαμιστής ανατινάχθηκε σε ίντερνετ καφέ), "αποτελεί ένδειξη για μια επιχείρηση που προετοιμαζόταν να πραγματοποιηθεί αλλού. Αποτελεί στοιχείο για μια πολύ πιο σοβαρή κατάσταση, που δεν αφορά μόνο το Μαρόκο", δηλώνει.

"Σε επιχειρηματικό επίπεδο, γνωρίζουμε από την αρχή του 2004 ότι υπάρχουν επιχειρησιακοί δεσμοί ανάμεσα στα κινήματα αυτά, με μέλη που περνούν από τη μια χώρα στην άλλη. Ολα αυτά κατευθύνονται από την πρώην GSPC".
Πηγή: skai.gr