Κλείσιμο

Με ξανθά μαλλιά και γαλανά μάτια

Ήταν γνωστά ως «τα παιδιά του Χίτλερ». Στη Νορβηγία, κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, γεννήθηκαν χιλιάδες παιδιά Γερμανών στρατιωτών, και ανατράφηκαν σε ειδικά ιδρύματα. Ήταν μέρος του σχεδίου Λέμπενσμπορν--ενός ναζιστικού προγράμματος για τη δημιουργία μιας ανώτερης φυλής αρείων, ξανθών και με γαλανά μάτια.

Τώρα, εξήντα χρόνια μετά, κάποια από τα παιδιά του πολέμου καταφεύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μηνύοντας τη Νορβηγία για διακρίσεις και κακοποίηση που ισχυρίζονται ότι υπέστησαν μετά τον πόλεμο.

Πολλοί ξέσπασαν το μίσος τους στα παιδιά. Μια έκφρασή του ήταν ο βιασμός. Μάζευαν τα παιδιά των ναζιστών, τα έβαζαν στη σειρά και ουρούσαν πάνω τους...

Η Νορβηγία βρισκόταν υπό ναζιστική κατοχή για πέντε χρόνια. Με το τέλος του πολέμου, άρχισε το κυνήγι για αποδιοπομπαίους τράγους.
Τα παιδιά του πολέμου, όπως ο Πολ Χάνσεν, ήταν εύκολοι στόχοι. Όντας καρπός της σχέσης μεταξύ μιας Νορβηγίδας και ενός Γερμανού αξιωματικού, η ζωή του έγινε κόλαση.

Στο τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, με έκλεισαν σε ψυχιατρική κλινική, μόνο και μόνο επειδή ήμουν γιος Γερμανού στρατιώτη. Με φώναζαν Ναζί βρωμόπαιδο. Δεν ήταν όμως δικό μου σφάλμα που γεννήθηκα έτσι. Δεν φταίω εγώ για τον Χίτλερ και για τον πόλεμο. Ένα παιδί ήμουν.

Στη Νορβηγία, πιστεύεται ότι πάνω από 10000 παιδιά είχαν Γερμανούς στρατιώτες για πατέρες. Αφού συνελήφθησαν ως 'ανώτερη φυλή', πολλά από αυτά τα παιδιά στο τέλος του πολέμου αντιμετωπίσθηκαν από τη νορβηγική κοινωνία ως πολίτες δευτέρας κατηγορίας. Τα τρομοκρατούσαν, τα χτυπούσαν, ή τα κρατούσαν σε περιορισμό.

Για να γλιτώσουν από την κακομεταχείριση, κάποια εγκατέλειψαν τη χώρα, όπως η τραγουδίστρια Άνι-Φριντ Λίνγκσταντ, του συγκροτήματος Άμπα. Κόρη Γερμανού στρατιώτη, ήταν δύο ετών όταν η γιαγιά της την πήρε στη Σουηδία. Οι νορβηγικές αρχές ισχυρίζονται ότι δεν φταίνε.

Η κυβέρνηση έχει αναγνωρίσει ότι πολλά παιδιά του πολέμου έχουν υποστεί κακοποίηση. Όμως είναι πολύ προβληματικό να πούμε τώρα, πενήντα χρόνια αργότερα, ότι ευθυνόταν η κυβέρνηση γι' αυτά τα γεγονότα.

Η Γκερντ Φλάισερ διαφωνεί. Ήταν παιδί του Λέμπενσπμπορν, και βρήκε ένα φάκελο των Ναζί που το αποδεικνύει. Στη Νορβηγία την καλούσαν Γερμανίδα πόρνη και τη χτυπούσαν. Ισχυρίζεται ότι το κράτος δεν έκανε τίποτε για να την προστατεύσει.

Η Νορβηγία είναι πολύ πλούσια χώρα. Αισθανόμαστε ότι αυτά τα πράγματα δεν μπορούν να γίνονται χωρίς οικονομική αποζημίωση. Οι λέξεις είναι πολύ φτηνές.

Θύματα του ναζιστικού πειράματος. Θύματα και πάλι στη μεταπολεμική Νορβηγία. Οι άνθρωποι αυτοί εξακολουθούν να ντρέπονται για ένα παρελθόν που δεν ήταν δικό τους λάθος.


Οι ειδήσεις του BBC World μεταδίδονται στα ελληνικά από την Τηλεόραση του ΣΚΑΪ από Κυριακή έως Παρασκευή στις 18.35 και στις 21.35.
Πηγή: Πηγή: BBC