Κλείσιμο

Τζόνσον: Δεν είναι εξασφαλισμένη η νέα συμφωνία με την ΕΕ

Την ανάγκη να υπάρξει «κίνηση από την πλευρά της ΕΕ» και «πραγματικά να επιταχυνθεί» η προσπάθεια για μια νέα συμφωνία στο Brexit επισήμανε σε δηλώσεις του από το Λουξεμβούργο ο Μπόρις Τζόνσον.

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου συναντήθηκε με τον ομόλογό του Ξαβιέρ Μπετέλ, αφού πρώτα είχε γεύμα εργασία με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο κ. Τζόνσον είπε ότι έχει γίνει «πολλή δουλειά» τις τελευταίες έξι εβδομάδες επί νέων προτάσεων για αντικατάσταση του backstop για τα σύνορα στην Ιρλανδία, παρά τις προηγούμενες δηλώσεις της Κομισιόν για μη υποβολή εφαρμόσιμων προτάσεων από τη βρετανική πλευρά.

Επισήμανε παρόλα αυτά ότι οι συνομιλίες βρίσκονται σε μια «δύσκολη στιγμή», προσθέτοντας ότι δε θέλει να δώσει την εντύπωση πως μια νέα συμφωνία είναι απαραίτητα εξασφαλισμένη. «Θα απαιτηθεί σκληρή δουλειά», είπε.

Συμπλήρωσε ότι υπάρχει «ακριβώς ο σωστός χρόνος» για να επιτευχθεί μια νέα συμφωνία με τις Βρυξέλλες, αλλά επανέλαβε ότι αν αυτό δε σταθεί δυνατό, η Βρετανία θα φύγει από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου έστω κα8 χωρίς συμφωνία.

Ο κ. Τζόνσον δεν παρέστη στη συνέντευξη Τύπου με τον κ. Μπετέλ μετά από τη συνάντησή τους. Η Ντάουνινγκ Στριτ εξήγησε ότι λόγω του θορύβου που έκανε το συγκεντρωμένο πλήθος ζητήθηκε από τους αρμοδίους η συνέντευξη Τύπου να γίνει σε εσωτερικό χώρο, κάτι που δεν κατέστη δυνατό.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός σχολίασε ότι «δε θα ήταν δίκαιο» για τον οικοδεσπότη του να γίνει η συνέντευξη Τύπου με τόσο θόρυβο.

Ωστόσο, ο κ. Μπετέλ μίλησε στον Τύπο μόνος του και εμφανώς εκνευρισμένος τόνισε ότι δεν πρέπει να κατηγορείται η ΕΕ για το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει από μόνο του το Ηνωμένο Βασίλειο με το Brexit.


Δε θα ζητήσει αναβολή του Brexit, είπε ο Τζόνσον στον Γιούνκερ

«Εποικοδομητική» χαρακτήρισε τη μεσημβρινή συνάντηση του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο Λουξεμβούργο εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο εκπρόσωπος είπε ότι οι δύο άνδρες έκαναν μία αποτίμηση του πού βρίσκονται οι εν εξελίξει συνομιλίες για το Brexit.

Ο πρωθυπουργός Τζόνσον «επαναβεβαίωσε την προσήλωσή του στην ειρηνευτική συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής στη Βόρεια Ιρλανδία και την αποφασιστικότητά του να πετύχει μια συμφωνία, με το backstop να παραλείπεται, την οποία θα μπορούσαν να υποστηρίξουν οι Βρετανοί βουλευτές».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, ο Μπόρις Τζόνσον κατέστησε ξανά σαφές ότι δε θα ζητήσει νέα παράταση στο Brexit και θα βγάλει τη χώρα από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου.

«Οι ηγέτες συμφώνησαν ότι οι συζητήσεις πρέπει να εντατικοποιηθούν και ότι σύντομα θα διεξάγονται συναντήσεις επί καθημερινής βάσης. Συμφωνήθηκε ότι θα πρέπει επίσης να γίνονται συνομιλίες σε πολιτικό επίπεδο μεταξύ του Μισέλ Μπαρνιέ και του υπουργού Brexit και ότι θα πρέπει να συνεχιστούν και οι συζητήσεις μεταξύ του προέδρου Γιούνκερ και του πρωθυπουργού», κατέληξε ο εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης.

Νωρίτερα δήλωση της Κομισιόν για τη συνάντηση σημείωνε ότι ακόμα δεν έχουν υποβληθεί από τη βρετανική πλευρά «νομικά λειτουργικές λύσεις που συνάδουν με τη συμφωνία αποχώρησης».

Πρόσθετε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου (17 και 18 του μήνα) θα είναι ένα «σημαντικό ορόσημο» στη διαδικασία.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον υποστηρίζει τους «Σαουδάραβες συμμάχους του» μετά την επίθεση στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της χώρας κάνοντας λόγο για «παράλογη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», δήλωσε εξάλλου εκπρόσωπος του.



Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο