Από χτύπημα των ΗΠΑ σκοτώθηκε ο γιος του Οσάμα μπιν Λάντεν

Από αντιτρομοκρατική επιχείρηση των Ηνωμένων Πολιτειών σκοτώθηκε ο γιός του Οσάμα μπιν Λάντεν, Χάμζα, που είχε αναδειχτεί σε σημαίνουσα προσωπικότητα στους κόλπους της αλ-Κάιντα, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Η επιχείρηση έλαβε χώρα στην «περιοχή του Αφγανιστάν / Πακιστάν», δίχως να διευκρινίζεται εάν ο Χάμζα μπιν Λάντεν είχε μόνιμο καταφύγιο ή ορμητήριο σε κάποια από τις δύο χώρες.

Ο Λευκός Οίκος δεν διευκρίνισε πότε έλαβε χώρα η επιχείρηση. Πολλά διεθνή μέσα ενημέρωσης είχαν μεταδώσει στα τέλη Ιουλίου και στις αρχές Αυγούστου πως ο Χάμζα θεωρείται νεκρός.

Ο Χάμζα, που εικάζεται ότι ήταν περίπου 30 ετών, είχε προτρέψει υποστηρικτές της αλ-Κάιντα να επιτεθούν στις ΗΠΑ ως εκδίκηση για τον θάνατο του πατέρα του, ο οποίος εκτελέστηκε από άνδρες των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων το 2011.

«Η απώλεια του Χάμζα μπιν Λάντεν όχι μόνον στερεί από την αλ-Κάιντα σημαντικά ηγετικά προσόντα και την συμβολική σύνδεση με τον πατέρα του, αλλά υποβαθμίζει σημαντικές επιχειρησιακές δραστηριότητες της οργάνωσης», αναφέρει η Ουάσιγκτον.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επικήρυξαν τον Χάμζα το 2017, προσφέροντας έως 1 εκατομμύριο δολάρια αμοιβή για πληροφορίες που θα τον οδηγούσαν ενώπιον της Δικαιοσύνης, σύμφωνα με έγγραφο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Πηγή: skai.gr