Ο Ερντογάν «τυλίγει» τον Τραμπ με ειδική σχέση και κουβέντες για Patriot

Την πεποίθηση πως η προσωπική σχέση του με τον Ντόναλντ Τραμπ είναι ικανή να γιάνει την κρίση που έχει προκαλέσει στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις η αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 από την ’γκυρα εξέφρασε ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας πως τυχόν επιβολή αμερικανικών κυρώσεων δεν συνάδει με την λογική.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters ο κ. Ερντογάν δήλωσε πως έχει συζητήσει με τον κ. Τραμπ το ενδεχόμενο αγοράς αμερικανικών πυραύλων τύπου Patriot, πέραν του ρωσικού συστήματος.

Προσέθεσε πως θα εξετάσουν περαιτέρω αυτό το ενδεχόμενο όταν θα συναντηθούν στα τέλη Σεπτεμβρίου στην Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Κανονικά η αμερικανική νομοθεσία προβλέπει επιβολή κυρώσεων σε χώρες που συναλλάσσονται με την ρωσική αμυντική βιομηχανία, όμως έως σήμερα ο κ. Τραμπ έχει αγνοήσει τις εκκλήσεις του Κογκρέσου για δράση σε βάρος της ’γκυρας.

Ο αμερικανός πρόεδρος παραδοσιακά δίνει έμφαση στην διπλωματία των συναλλαγών και έχει παρουσιάσει την Τουρκία ως θύμα της άρνησης της κυβέρνησης Ομπάμα να πουλήσει Patriot στην ’γκυρα παλαιότερα.

Ερωτηθείς εάν θα ζητήσει από τον κ. Τραμπ να μην επιβάλει πρόστιμα στην τουρκική κρατική τράπεζα Halkbank για την παραβίαση αμερικανικών κυρώσεων στο Ιράν ο κ. Ερντογάν δήλωσε βέβαιος πως η Ουάσιγκτον μπορεί να αποφύγει τέτοιο «λάθος». Επικαλέστηκε και σε αυτήν την περίπτωση την «εμπιστοσύνη διαφορετικού είδους» που υπάρχει μεταξύ των δύο ηγετών.

Προσέθεσε γενικότερα πως δεν έχει νόημα οι Ηνωμένες Πολιτείες να επιβάλλουν ποινές στην ’γκυρα.

«Κατά την άποψή μου μία χώρα σαν τις ΗΠΑ δεν θέλει να βλάψει περαιτέρω την σύμμαχό της Τουρκία», είπε. «Αυτό δεν είναι λογική συμπεριφορά».

Ένα ακόμα κρίσιμο ζήτημα ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και ’γκυρα είναι η ζώνη ασφαλείας που θέλει να δημιουργήσει ο κ. Ερντογάν στην βόρεια Συρία, ώστε να μετεγκαταστήσει ένα εκατομμύριο σύρους πρόσφυγες και να αποκλιμακώσει τις εσωτερικές πιέσεις που δέχεται για το προσφυγικό.

Η μετεγκατάσταση αποσκοπεί επίσης στην απώθηση των κούρδων ανταρτών που κυριαρχούν στην περιοχή και την ενίσχυση του αραβικού στοιχείου σε βάρος του κουρδικού πληθυσμού.

Η κυβέρνηση Τραμπ δεν έχει ακόμα συναινέσει στο σχέδιο Ερντογάν, όμως ο τούρκος πρόεδρος έχει απειλήσει πως διαφορετικά θα ανοίξει τις πύλες για μετακίνηση προσφύγων προς την Ευρώπη.
Πηγή: skai.gr