KOΣΜΟΣ


Η πρωθυπουργός που δίνει μάχη με τον καρκίνο

Συγκινητική στιγμή, υποδειγματικός πολιτικός χειρισμός: η πρωθυπουργός του Μεκλεμβούργου Μανουέλα Σβέσιγκ ανακοίνωσε το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει, ζητώντας παράλληλα σεβασμό στην ιδιωτική της ζωή.

 
Συγκινητική στιγμή, υποδειγματικός πολιτικός χειρισμός: η πρωθυπουργός του Μεκλεμβούργου Μανουέλα Σβέσιγκ ανακοίνωσε το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει, ζητώντας παράλληλα σεβασμό στην ιδιωτική της ζωή.

Είναι μία από τις πιο αξιόλογες εκπροσώπους της νέας γενιάς στη γερμανική πολιτική τα τελευταία χρόνια, συμμετέχει στο προσωρινό προεδρείο του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD), κατέχει θέση αντιπροέδρου, κάποιοι πιστεύουν ότι θα μπορούσε να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος. Αλλά τώρα η Μανουέλα Σβέσιγκ, πρωθυπουργός στο ανατολικογερμανικό κρατίδιο Μεκλεμβούργο-Πομερανία, προκαλεί αίσθηση με ένα ευαίσθητο προσωπικό ζήτημα, το οποίο χειρίζεται με ιδιαίτερη ψυχραιμία και γενναιότητα: με μία σύντομη τηλεοπτική δήλωση την Τρίτη ανακοίνωσε ότι πάσχει από καρκίνο του μαστού και γι αυτόν τον λόγο παραιτείται από τα κομματικά αξιώματα, διατηρώντας ωστόσο την πρωθυπουργία στο Μεκλεμβούργο.

"Η καλή είδηση είναι πως αυτή η μορφή καρκίνου επιδέχεται θεραπεία", ανέφερε η Μανουέλα Σβέσιγκ, για να προσθέσει: "Mετά από εκτενείς συνομιλίες με τους θεράποντες ιατρούς κατέληξα στο συμπερασμα ότι μπορώ να γίνω και πάλι καλά, γι αυτό αποφάσισα να συνεχίσω να εκπληρώνω τα καθήκοντά μου ως πρωθυπουργός". Από την άλλη πλευρά, τόνισε η Μανουέλα Σβέσιγκ, είναι σαφές ότι θα πρέπει να συγκεντρώσει όλες τις δυνάμεις της στο κρατίδιο Μεκλεμβούργο-Πομερανία, στην υγεία της και στην οικογένειά της. "Έχω δώσει πολλούς αγώνες στη ζωή μου, θα δώσω και αυτόν τον αγώνα", ανέφερε, εγκωμιάζοντας "τις γυναίκες εκείνες που έχουν αποδείξει ότι με μία θαρραλέα αντιμετώπιση της ασθένειας, η θεραπεία μπορεί να συμβιβαστεί με μία επαγγελματική δραστηριότητα". Συνοψίζοντας η Μανουέλα Σβέσιγκ λέει ότι θεωρεί σημαντικό να αντιμετωπίσει εξ' αρχής την ασθένεια και την όλη κατάσταση "με διαφάνεια και ειλικρίνεια", αλλά την ίδια στιγμή ζητεί τον σεβασμό όλων στην απόφασή της "να παραμείνουν ιδιωτική υπόθεση οι περαιτέρω λεπτομέρειες ως προς την αντιμετώπιση της ασθένειας, τη θεραπεία και την οικογενειακή ζωή" της.

"Μία υποδειγματική συμπεριφορά"

Πόσο ιδιωτική υπόθεση είναι η υγεία ενός πολιτικού προσώπου; Το ερώτημα τίθεται σε αρκετές περιπτώσεις και η 45χρονη Μανουέλα Σβέσιγκ, πολιτικός καριέρας και μητέρα δύο παιδιών, δίνει τη δική της απάντηση: δεν αποσιωπά το γεγονός ότι ασθενεί, συνυπολογίζει τις πιθανές συνέπειες για την αποστολή που της έχουν αναθέσει οι ψηφοφόροι, αλλά παράλληλα απαιτεί σεβασμό της ιδιωτικότητάς της ως προς τα επόμενα βήματα και διεκδικεί το δικαίωμα να συμβιβάσει, στο μέτρο του δυνατού, τη θεραπεία με τη συνέχιση της επαγγελματικής- εν προκειμένω της πολιτικής- δραστηριότητας. Για την ανατολικογερμανική εφημερίδα Märkische Oderzeitung η συμπεριφορά της πρωθυπουργού "ήταν ορθή, ήταν υποδειγματική. Άλλωστε και η ίδια, ως εκπρόσωπος της κοινωνίας, οφείλει να αποτελεί πρότυπο συμπεριφοράς. Με την ομολογία της ασθένειάς της ανοίγει τον δρόμο για περισσότερη ανθρωπιά, για μεγαλύτερη κατανόηση". Πολιτικοί από όλα τα κόμματα, μεταξύ αυτών και η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, απέστειλαν ευχές για περαστικά στη Μανουέλα Σβέσιγκ.

Κάθε χρόνο περίπου 70.000 γυναίκες στη Γερμανία ασθενούν από καρκίνο του μαστού. Πιο επίφοβη είναι η ηλικία μεταξύ 65 και 75 ετών. Ωστόσο ο καρκίνος του μαστού εμφανίζεται και σε μικρότερες ηλικίες πιο συχνά από άλλες μορφές της νόσου. Πάντως όλο και περισσότερες γυναίκες μπορούν να θεραπευθούν πλήρως, εφόσον γίνεται έγκαιρη διάγνωση.

Υπουργός από τα 34

Το 2008 η Μανουέλα Σβέσιγκ είχε γίνει ευρύτερα γνωστή όταν, σε ηλικία 34 ετών, έγινε υπουργός Υγείας στην τοπική κυβέρνηση του Μεκλεμβούργου με επικεφαλής τον σοσιαλδημοκράτη Έρβιν Σέλερινγκ. Ήταν η νεότερη πολιτικός που ανέλαβε ποτέ υπουργικό αξίωμα. Στον "μεγάλο συνασπισμό" Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και Σοσιαλδημοκρατών (SPD) υπό την Άγκελα Μέρκελ είχε αναλάβει το υπουργείο Οικογενειακών Υποθέσεων. Στο ενεργητικό της καταγράφονται μεταξύ άλλων η αύξηση του επιδόματος τέκνων για οικονομικά ασθενέστερες οικογένειες, αλλά και η προσπάθεια για την πολιτική αναχαίτιση της Ακροδεξιάς.

Σε πρόσφατη συνέντευξή της στη γερμανική τηλεόραση (ARD) η Μανουέλα Σβέσιγκ είχε δηλώσει ότι στους προσεχείς μήνες οι Σοσιαλδημοκράτες θα προτάξουν θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης, όπως η αύξηση της βασικής σύνταξης και η φορολόγηση μεγάλου πλούτου. Ως θετικό στοιχείο της συμμετοχής του SPD στην κυβέρνηση της Άγκελα Μέρκελ ανέφερε επίσης τη μείωση της "εισφοράς αλληλεγγύης" προς την Ανατολική Γερμανία για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

Πηγή: Deutsche Welle
 
ΝΑΤΟ: Ανησυχία για τον κίνδυνο κλιμάκωσης στην Μέση Ανατολή
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ δήλωσε σήμερα ότι ανησυχεί πολύ για "τον κίνδυνο κλιμάκωσης" μετά τις...
16.09.2019, 22:21
Ροχανί: «Ανταποδοτικό μέτρο» η επίθεση στις εγκαταστάσεις της Aramco
Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί δήλωσε απόψε ότι οι επιθέσεις στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Aramco...
16.09.2019, 21:50
Επανεμφανίστηκε ο Μπαγκντάντι: Προειδοποιεί για επιχειρήσεις τζιχαντιστών
Αυτό ήταν το πρώτο μήνυμα του Μπαγκντάντι από τον Απρίλιο.
16.09.2019, 21:46
Η θολή στρατηγική Τραμπ για το Ιράν-Θα επιλέξει στρατιωτική σύγκρουση;
Σύγχυση έχει προκληθεί στην παγκόσμια πολιτική σκηνή και τις αγορές για τις πραγματικές προθέσεις του...
16.09.2019, 21:32
Ο Ερντογάν θέλει να στείλει 3 εκατ. Σύρους σε κουρδικές περιοχές της Συρίας
Ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε "απαράδεκτη" την υποστήριξη που προσφέρεται σε μαχητικές οργανώσεις που...
16.09.2019, 21:29
Mπετέλ: Το χάος του Brexit δεν είναι ευθύνη μας – Έφυγε άρον άρον ο Τζόνσον
Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου έκανε δηλώσεις σε δημοσιογράφους δίπλα στο άδειο πόντιουμ όπου επρόκειτο να...
16.09.2019, 21:08
Σαουδική Αραβία: Χρησιμοποιήθηκαν ιρανικά όπλα στην επίθεση
Ιρανικά όπλα χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση κατά των εγκαταστάσεων πετρελαίου της Aramco και η επίθεση δεν...
16.09.2019, 18:44
Τι δήλωσε ο Χάικο Μάας για τη συμφωνία των Πρεσπών - Η απάντηση Δένδια
Καλό κλίμα, παρόμοιες απόψεις στα περισσότερα θέματα και διαφωνία σε ορισμένα. Στην ατζέντα των συνομιλιών η...
16.09.2019, 18:44
Ποιο είναι το προφίλ των ανταρτών Χούθι που χτύπησαν το Ριάντ
Ξεκίνησαν ως ένα θεολογικό κίνημα στο Ισλάμ αλλά σήμερα βρίσκονται στο επίκεντρο της διεθνούς κρίσης μετά...
16.09.2019, 18:22
Η επιστολή του πατέρα 16χρονου που υπέστειλε την τουρκική σημαία σε Ακιντζί
Στην επιστολή του πατέρα, η οποία είναι γραμμένη στα ελληνικά, μεταξύ άλλων σημειώνεται ότι η οικογένεια...
16.09.2019, 18:13

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 150  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.