KOΣΜΟΣ


Brexit: Το χειρότερο σενάριο, οι επιπτώσεις και η ανάλυση της κυβέρνησης

Ελλείψεις σε φάρμακα και φρέσκα τρόφιμα, καθυστερήσεις στη διάσχιση της Μάγχης, κοινωνική αναταραχή και πιθανώς «σκληρά» σύνορα μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας προβλέπει η αποτίμηση της βρετανικής κυβέρνησης για τις συνέπειες ενός Brexit χωρίς συμφωνία.

 
Ελλείψεις σε φάρμακα και φρέσκα τρόφιμα, καθυστερήσεις στη διάσχιση της Μάγχης, κοινωνική αναταραχή και πιθανώς «σκληρά» σύνορα μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας προβλέπει η αποτίμηση της βρετανικής κυβέρνησης για τις συνέπειες ενός Brexit χωρίς συμφωνία.

Οι εκτιμήσεις αυτές περιλαμβάνονται σε ένα εξασέλιδο έγγραφο με λεπτομέρειες της λεγόμενης «Επιχείρησης Χρυσοτσίχλονο» που έδωσε στη δημοσιότητα η βρετανική κυβέρνηση, όπως υποχρεώθηκε από τους βουλευτές μετά από ψηφοφορία στην αρχή της εβδομάδας.

Το έγγραφο περιγράφει ένα «εύλογο χείριστο σενάριο» ως προς τις επιπτώσεις του no deal. Διαφέρει ελάχιστα από το έγγραφο που είχε διαρρεύσει προ εβδομάδων στους Sunday Times, με τον τίτλο τότε να αναφέρεται σε «βασική» υπόθεση εργασίας.

Μεταξύ άλλων οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης κάνουν λόγο για δυσκολίες στη μετακίνηση από το Ντόβερ στο Καλαί για διάστημα τριών μηνών μέχρι η κατάσταση να αρχίσει να εξομαλύνεται σταδιακά και για καθυστέρηση από μιάμιση έως δυόμιση ημέρες για φορτηγά που θα θέλουν να διασχίσουν τη Μάγχη.

Σημειώνεται επίσης ότι μπορεί να υπάρχουν καθυστερήσεις λόγω μεταναστευτικών ελέγχων για ταξιδιώτες που θα θέλουν να μεταβούν στην ηπειρωτική Ευρώπη.

Θεωρείται πιθανό να υπάρξουν «σημαντικές» αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στη Βόρεια Ιρλανδία και επισημαίνεται ο κίνδυνος προβλημάτων στην αλυσίδα προμήθειας καυσίμων στη νοτιοανατολική Αγγλία.

Οι προμήθειες φαρμάκων θα είναι «εξαιρετικά ευάλωτες σε σοβαρές εκτεταμένες καθυστερήσεις», ενώ ίσως περιοριστεί και η ικανότητα του βρετανικών αρχών να αποτρέψουν τη μετάδοση ζωικών ασθενειών λόγω ελλείψεων σε κτηνιατρικά φάρμακα.

Η προμήθεια ορισμένων φρέσκων τροφίμων θα μειωθεί, με αποτέλεσμα ενδεχόμενη αύξηση τιμών. Το πρόβλημα με την επάρκεια τροφίμων σε κάποιες περιοχές θα μπορούσε να ενταθεί λόγω των αυξημένων αγορών από πανικόβλητους πολίτες.

Θα μπορούσε επίσης, έστω και αν ο κίνδυνος περιγράφεται ως «χαμηλός», να δημιουργηθεί ανάγκη λήψης έκτακτων μέτρων για πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό, εφόσον υπάρξει πρόβλημα στην προμήθεια χημικών.

Σημειώνεται επίσης ότι θα διαταραχθεί η εκατέρωθεν πρόσβαση σε δεδομένα εφαρμογής του νόμου μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ, την ώρα που η αστυνομία θα πρέπει να αφιερώνει «σημαντικό χρόνο» στην αστυνόμευση διαδηλώσεων διαμαρτυρίας στους δρόμους βρετανικών πόλεων.

Διατυπώνονται επίσης ανησυχίες για «συγκρούσεις» μεταξύ Βρετανών και Ευρωπαίων αλιέων που θα διεκδικούν δικαιώματα στα ίδια ύδατα, καθώς και για ελλιπή προετοιμασία του Γιβραλτάρ να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που θα δημιουργηθούν από τη νέα κατάσταση στα σύνορα με την Ισπανία.

Τέλος, σημειώνεται ότι οι προσπάθειες για αποφυγή επαναφοράς σκληρών συνόρων στη νήσο της Ιρλανδίας «πιθανώς να αποδειχθούν μη βιώσιμες».

Η κυβέρνηση τονίζει ότι το έγγραφο αυτό είχε συνταχθεί στις αρχές Αυγούστου και βασίζεται στις αναλύσεις και στο βαθμό προετοιμασίας της κυβέρνησης Μέι.

Ο αρμόδιος για το συντονισμό αντιμετώπισης του Brexit υπουργός Μάικλ Γκόουβ είπε ότι σύντομα θα δημοσιοποιηθεί ανανεωμένη ανάλυση που θα αποτυπώνει μία καλύτερη εικόνα λόγω της αυξημένης προετοιμασίας από την κυβέρνηση Τζόνσον.

Ο σκιώδης υπουργός Brexit των Εργατικών σερ Κιρ Στάρμερ σχολίασε ότι το έγγραφο «επιβεβαιώνει τους σοβαρούς κινδύνους του no deal», χαρακτήρισε «ανεύθυνη» την κυβέρνηση που προσπαθεί να αγνοήσει αυτές τις προειδοποιήσεις και κάλεσε τον Μπόρις Τζόνσον να παραδεχθεί ότι ήταν «ανειλικρινής» προς τους πολίτες για τις συνέπειες ενός σκληρού Brexit.
.


 
ΝΑΤΟ: Ανησυχία για τον κίνδυνο κλιμάκωσης στην Μέση Ανατολή
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ δήλωσε σήμερα ότι ανησυχεί πολύ για "τον κίνδυνο κλιμάκωσης" μετά τις...
16.09.2019, 22:21
Ροχανί: «Ανταποδοτικό μέτρο» η επίθεση στις εγκαταστάσεις της Aramco
Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί δήλωσε απόψε ότι οι επιθέσεις στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Aramco...
16.09.2019, 21:50
Επανεμφανίστηκε ο Μπαγκντάντι: Προειδοποιεί για επιχειρήσεις τζιχαντιστών
Αυτό ήταν το πρώτο μήνυμα του Μπαγκντάντι από τον Απρίλιο.
16.09.2019, 21:46
Η θολή στρατηγική Τραμπ για το Ιράν-Θα επιλέξει στρατιωτική σύγκρουση;
Σύγχυση έχει προκληθεί στην παγκόσμια πολιτική σκηνή και τις αγορές για τις πραγματικές προθέσεις του...
16.09.2019, 21:32
Ο Ερντογάν θέλει να στείλει 3 εκατ. Σύρους σε κουρδικές περιοχές της Συρίας
Ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε "απαράδεκτη" την υποστήριξη που προσφέρεται σε μαχητικές οργανώσεις που...
16.09.2019, 21:29
Mπετέλ: Το χάος του Brexit δεν είναι ευθύνη μας – Έφυγε άρον άρον ο Τζόνσον
Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου έκανε δηλώσεις σε δημοσιογράφους δίπλα στο άδειο πόντιουμ όπου επρόκειτο να...
16.09.2019, 21:08
Σαουδική Αραβία: Χρησιμοποιήθηκαν ιρανικά όπλα στην επίθεση
Ιρανικά όπλα χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση κατά των εγκαταστάσεων πετρελαίου της Aramco και η επίθεση δεν...
16.09.2019, 18:44
Τι δήλωσε ο Χάικο Μάας για τη συμφωνία των Πρεσπών - Η απάντηση Δένδια
Καλό κλίμα, παρόμοιες απόψεις στα περισσότερα θέματα και διαφωνία σε ορισμένα. Στην ατζέντα των συνομιλιών η...
16.09.2019, 18:44
Ποιο είναι το προφίλ των ανταρτών Χούθι που χτύπησαν το Ριάντ
Ξεκίνησαν ως ένα θεολογικό κίνημα στο Ισλάμ αλλά σήμερα βρίσκονται στο επίκεντρο της διεθνούς κρίσης μετά...
16.09.2019, 18:22
Η επιστολή του πατέρα 16χρονου που υπέστειλε την τουρκική σημαία σε Ακιντζί
Στην επιστολή του πατέρα, η οποία είναι γραμμένη στα ελληνικά, μεταξύ άλλων σημειώνεται ότι η οικογένεια...
16.09.2019, 18:13

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 150  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.