Τηλεφωνική επικοινωνία για το προσφυγικό είχαν Μέρκελ και Ερντογάν

Η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας για το μεταναστευτικό, υπό το φως της πρόσφατης αύξησης των αφίξεων στα ελληνικά νησιά, ήταν το κεντρικό ζήτημα της συνομιλίας που είχε απόψε η Καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
 
Σύμφωνα με εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης, οι δύο ηγέτες «συζήτησαν την κατάσταση στο Αιγαίο και την συνεργασία για την διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, στο πλαίσιο της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας», ενώ, όπως ανακοίνωσε η τουρκική Προεδρία και μετέδωσε το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), κατά την επικοινωνία συζητήθηκαν ακόμη οι εξελίξεις στην Συρία και στην Λιβύη.
 
Οι δύο ηγέτες είχαν, σύμφωνα με την εφημερίδα BILD, επικοινωνήσει τηλεφωνικά και στις 20 Αυγούστου, ωστόσο το νέο τηλεφώνημα πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες μετά την απειλή του τούρκου Προέδρου «να ανοίξει τις πόρτες» ώστε οι πρόσφυγες να περάσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ως απάντηση στην ανεπαρκή, όπως είπε, στήριξη που έλαβε από τον υπόλοιπο κόσμο και κυρίως από την Ευρώπη, σε ό,τι αφορά την συριακή προσφυγική κρίση.
 
Σύμφωνα με το dpa, η Τουρκία φιλοξενεί σήμερα τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων 3,6 εκατομμύρια από την Συρία.

Νωρίτερα σήμερα, ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, αναφερόμενος στην αύξηση των αφίξεων μεταναστών και προσφύγων στα ελληνικά νησιά, εξέφρασε την «απόλυτη εμπιστοσύνη» του στις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης, κυρίως προς την κατεύθυνση της καλύτερης εφαρμογής των επιστροφών προς την Τουρκία, όπως προβλέπεται από την συμφωνία (δήλωση) Ε.Ε. - Τουρκίας.

Ο κ. Ζάιμπερτ αναφέρθηκε ακόμη στην συνεισφορά της Τουρκίας, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι για την φροντίδα των προσφύγων που φιλοξενεί λαμβάνει οικονομική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε δύο δόσεις των τριών δισεκατομμυρίων ευρώ.

Σήμερα η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα μετανάστευσης Νατάσα Μπερτό δήλωσε ότι η Ε.Ε. έχει ήδη εκταμιεύσει 5.6 δισεκατομμύρια από αυτό το ποσό.


Πηγή: skai.gr