Κλείσιμο

Ο Φάρατζ θέτει όρους στον Τζόνσον για εκλογικό σύμφωνο μη επίθεσης

Όρους και προϋποθέσεις για εκλογική συνεργασία του Κόμματος Brexit με τους Συντηρητικούς στην Βρετανία έθεσε ο αρχηγός του πρώτου, Νάιτζελ Φάρατζ, διαμηνύοντας πως ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον οφείλει να επιδιώξει έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση δίχως συμφωνία για την επόμενη ημέρα.

Ο κ. Φάρατζ δήλωσε σε δημοσιογράφους πως εάν οι όροι του γίνουν δεκτοί θα ανοίξει ο δρόμος για σύμφωνο μη επίθεσης μεταξύ Συντηρητικών και Κόμματος Brexit, αυξάνοντας τις πιθανότητες ο κ. Τζόνσον να απολαμβάνει κοινοβουλευτική πλειοψηφία μετά τις κάλπες.

«Μπορούμε να είμαστε οι καλύτεροι φίλοι ή οι χειρότεροι εχθροί», είπε με νόημα ο κ. Φάρατζ. Οι δημοσκοπήσεις θέλουν το Κόμμα Brexit να αποσπά 10 έως 15% της λαϊκής ψήφου και συνεπώς μπορεί να αναδειχτεί είτε σε πολύτιμο εταίρο του κ. Τζόνσον είτε σε δύναμη που θα διεμβολίσει την δεξιά πτέρυγά του.

Το άνοιγμα Φάρατζ ζητά από τον Συντηρητικό ηγέτη να αποδεχτεί άτακτο διαζύγιο με την ΕΕ, να ολοκληρώσει την εκκαθάριση του κόμματός του από μετριοπαθείς ευρώφιλους βουλευτές και να μην προτείνει υποψήφιους σε περίπου 80 περιφέρειες, ώστε να διευκολυνθούν υποψήφιοι του Κόμματος Brexit – κυρίως σε περιοχές που τάχθηκαν υπέρ της εξόδου στο δημοψήφισμα του 2016.

Ως αντάλλαγμα, το Κόμμα Brexit δεν θα κατεβάσει δικά του στελέχη σε άλλες ζώνες, ώστε να μην βλάψει Συντηρητικούς υποψηφίους.

Σημειώνεται πως ο κ. Τζόνσον έχει απορρίψει κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με τον κ. Φάρατζ, καθώς θα συνιστούσε υποβάθμιση των Συντηρητικών. Όμως ο κ. Φάρατζ πιστεύει ότι ο πρωθυπουργός οδεύει προς δύσκολες αποφάσεις όπου θα κριθεί το πολιτικό μέλλον του και το μέλλον του Brexit, και συνεπώς θα αναγκαστεί να αναζητήσει εταίρους.

Ο κ. Φάρατζ υποστήριξε μάλιστα πως εκτυλίσσονται ανεπίσημες επαφές με τους Συντηρητικούς σε επίπεδο κοινών δωρητών.

Με τα σημερινά δεδομένα, καθότι η κυβέρνηση Τζόνσον έχει χάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία της, πολλοί πολιτικοί και αναλυτές προβλέπουν εκλογές τον Νοέμβριο.
Πηγή: skai.gr