Στη Μάλτα πέντε μετανάστες από Τυνησία του πλοίου Alan Kurdi

Οι Αρχές της Μάλτας αποφάσισαν να επιτρέψουν σε πέντε μετανάστες από την Τυνησία, οι οποίοι παρέμεναν αποκλεισμένοι πάνω στο πλοίο Alan Kurdi μετά τη διάσωσή τους στη Μεσόγειο, να αποβιβαστούν στη μαλτέζικη επικράτεια αφού οι κυβερνήσεις δύο κρατών-μελών της Ε.Ε. συμφώνησαν να τους υποδεχθούν.

Οι πέντε ανήκαν σε μια ομάδα 13 μεταναστών οι οποίοι διασώθηκαν στα ανοικτά της Τυνησίας στα τέλη του Αυγούστου. Οι οκτώ από αυτούς είχαν ήδη μεταφερθεί στη Μάλτα για ιατρικούς λόγους και ορισμένοι είχαν αποπειραθεί να αυτοκτονήσουν, σύμφωνα με το πλήρωμα του ’λαν Κούρντι.

Η Μάλτα, όπως ακριβώς και η γειτονική Ιταλία, αρνείται πάγια να επιτρέπει σε πλοία μη κυβερνητικών οργανώσεων που διασώζουν πρόσφυγες και μετανάστες στη Μεσόγειο να εισέρχονται στα χωρικά της ύδατα.

Το πλοίο έχει μισθώσει η γερμανική ΜΚΟ Sea-Eye, η οποία προσέφυγε σε δικαστήριο της Μάλτας εναντίον της κυβέρνησης της χώρας την περασμένη εβδομάδα. Η οργάνωση επιχειρηματολόγησε ότι οι Aρχές της Μάλτας ήταν υποχρεωμένες να υποδεχθούν τους μετανάστες διότι διασώθηκαν σε περιοχή δικής της ευθύνης σε ό,τι αφορά την έρευνα και τη διάσωση.

Η Βαλέτα δεν έχει ακόμη αντιδράσει επίσημα στην προσφυγή. Χθες Τρίτη γνωστοποίησε ότι η προσφυγή αποσύρθηκε από τη Sea-Eye.

«Η Μάλτα συμφώνησε να αποτελέσει μέρος μιας ευρωπαϊκής λύσης για να αρθεί το αδιέξοδο προσφέροντας τη δυνατότητα αποβίβασης αφού η ΜΚΟ Sea-Eye (...) απέσυρε τη δικαστική προσφυγή της» εναντίον της κυβέρνησης της χώρας, αναφέρει δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε.

Δεν διευκρινίστηκε ποιες είναι οι χώρες που συμφώνησαν να υποδεχθούν τους μετανάστες.

Μια ομάδα μεταναστών που διασώθηκε πρόσφατα από πλοία ΜΚΟ και μεταφέρθηκε στη Μάλτα ενόψει της κατανομής της σε άλλες χώρες μέλη της Ε.Ε. σκαρφάλωσε πάνω σε τοίχο με συρματοπλέγματα και ξεδίπλωσε πανό ζητώντας «ελευθερία» και «ανθρωπιά» σε κέντρο κράτησης στη χώρα προχθές Δευτέρα.

Τη διαμαρτυρία προκάλεσε το γεγονός ότι κρατούνται επί εβδομάδες, χωρίς να τους έχει δοθεί καμία ενημέρωση για το πότε θα αφεθούν ελεύθεροι.

Περίπου 356 μετανάστες που διασώθηκαν από το πλοίο Ocean Viking αποβιβάστηκαν στη Μάλτα την 23η Αυγούστου. Πρόκειται να διανεμηθούν στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, την Πορτογαλία και τη Ρουμανία.

Το πλοίο παρέμενε αποκλεισμένο για δύο εβδομάδες στη θάλασσα πριν γίνει αυτή η διευθέτηση. Σύμφωνα με τις αρχές της Μάλτας, δύο ομάδες μεταναστών έχουν ήδη μεταφερθεί στη Γαλλία και τη Γερμανία. Δεν διευκρινίστηκαν οι αριθμοί.

Η Κατρίν Καμιλέρι, δικηγόρος η οποία συνεργάζεται με διάφορες ΜΚΟ, επισήμανε ότι 800 μετανάστες είναι έγκλειστοι σε κέντρο κράτησης κοντά στο αεροδρόμιο της Μάλτας.

«Το κέντρο δέχεται τεράστια πίεση. Είναι πλήρες», σημείωσε η δικηγόρος. «Το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι [οι μετανάστες] δεν καταλαβαίνουν τι γίνεται. Τους λένε όταν φθάνουν ότι βρίσκονται εκεί για ιατρικές εξετάσεις και πολλές εβδομάδες αργότερα περιμένουν ακόμα να αφεθούν ελεύθεροι».

Πηγές: ΑΠΕ,