Νετανιάχου: Θα προσαρτήσω την Κοιλάδα του Ιορδάνη εάν επανεκλεγώ

Την πρόθεσή του να προσαρτήσει την Κοιλάδα του Ιορδάνη, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, και το βόρειο τμήμα της Νεκράς Θάλασσας εάν επανεκλεγεί στην πρωθυπουργία του Ισραήλ διατύπωσε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Η κοιλάδα καλύπτει στρατηγικής σημασίας έκταση στα σύνορα μεταξύ Ισραήλ και Ιορδανίας. Παλαιστίνιος αξιωματούχος διέρρευσε πως η κίνηση Νετανιάχου καταστρέφει τις όποιες ελπίδες για ειρήνη.

Το Ισραήλ έχει κατασκευάσει οικισμούς εποίκων στην περιοχή. Τυχόν προσάρτηση θα ισοδυναμεί με αφαίρεση γης που διεκδικούν οι Παλαιστίνιοι ως τμήμα μελλοντικού κράτους τους. 

Η Δυτική Όχθη τέθηκε υπό τον έλεγχο του Τελ Αβίβ μετά τον Πόλεμο των Έξι Ημερών, το 1967, όμως αλλεπάλληλες ισραηλινές κυβερνήσεις έχουν αποφύγει να προβούν σε πλήρη προσάρτηση.

Ο κ. Νετανιάχου προσέθεσε πως στόχος του είναι να επεκτείνει τους εβραϊκούς οικισμούς και να επενδύσεις σε υποδομές, κάνοντας λόγο για «ιστορική ευκαιρία», όπως μεταδίδουν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.



Μία εβδομάδα πριν τις επαναληπτικές κάλπες της 17ης Σεπτεμβρίου, ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως η σχεδιαζόμενη προσάρτηση θα γίνει σε συνεννόηση με την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είναι θερμός υποστηρικτής του Ισραήλ.

Κατά την θητεία του η αμερικανική πρεσβεία μεταφέρθηκε στην Ιερουσαλήμ ενώ έχει αναγνωρίσει την κυριαρχία του εβραϊκού κράτους στα διαφιλονικούμενα Υψίπεδα του Γκολάν.
Πηγή: skai.gr