Επισήμως νόμος το αίτημα αναβολής του Brexit - Παραίτηση Μπέρκοου

Νόμος του κράτους έγινε και επίσημα η υποχρέωση του βρετανού πρωθυπουργού να ζητήσει νέα τρίμηνη αναβολή του Brexit, εφόσον δεν προκύψει συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση έως τις 19 Οκτωβρίου.

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής των Λόρδων, λόρδος Φαόυλερ, το σχετικό νομοσχέδιο έλαβε το απόγευμα την τυπική βασιλική έγκριση.

Η Ντάουνινγκ Στριτ έχει διαρρεύσει ότι ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δεν προτίθεται να ζητήσει νέα παράταση, που θα συνιστά πολιτική ταπείνωση δεδομένης της ρητορικής του, εγείροντας ερωτήματα για την επόμενη ημέρα.

Επισήμως ο Συντηρητικός πρωθυπουργός έχει στρέψει την ενέργειά του σε διαπραγματεύσεις με ευρωπαίους εταίρους, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για το Brexit ώστε να λυθεί ο γόρδιος δεσμός. Αιχμή των διαφωνιών είναι η δικλείδα ασφαλείας για την αποφυγή σκληρού συνόρου ανάμεσα στην Ιρλανδία και την Βόρεια Ιρλανδία μετά το Brexit.

Σήμερα ο κ. Τζόνσον συναντήθηκε για πρώτη φορά μετά την εκλογή του με τον ιρλανδό ομόλογό Λέο Βαράντκαρ. Μέτα την συζήτησή τους οι δύο ηγέτες σημείωσαν πως υπάρχει κοινός τόπος όμως απομένουν ακόμα μεγάλες διαφορές.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί από το πόστο του στις 31 Οκτωβρίου, εκτός αν διεξαχθούν νωρίτερα πρόωρες εκλογές, οπότε δε θα διεκδικήσει εκλογή.

Ήδη το Συντηρητικό Κόμμα, με το οποίο έχει εκλεγεί ο κ. Μπέρκοου, είχε ανακοινώσει ότι θα στηρίξει άλλον υποψήφιο στην εκλογική περιφέρειά του.

Οι Τόρις είναι εξοργισμένοι με τη στάση του κ. Μπέρκοου στο Brexit, καθώς στήριξε όλες τις προσπάθειες των φιλοευρωπαίων βουλευτών.

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Βουλής προειδοποίησε αιχμηρά ότι η υποβάθμιση του κοινοβουλίου αποτελεί κίνδυνο για τους ίδιους τους βουλευτές.
Πηγή: skai.gr - Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο