Μεγάλη «αιμορραγία» Πούτιν στις δημοτικές εκλογές της Μόσχας

Βαριές απώλειες υπέστη το κόμμα Ενωμένη Ρωσία του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στις δημοτικές εκλογές στην Μόσχα, οι οποίες έλαβαν χώρα μετά από σειρά αντικυβερνητικών διαδηλώσεων τους καλοκαιρινούς μήνες.

Το κυβερνών κόμμα έχασε περίπου το ένα τρίο των θέσεών του στο δημοτικό συμβούλιο της πρωτεύουσας μολονότι διατηρεί την πλειοψηφία του με 25 από τις 45 έδρες, σύμφωνα με τα προσωρινά επίσημα αποτελέσματα.

Στις κάλπες του 2014 το Ενωμένη Ρωσία και οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι που υποστήριζε απέσπασαν 38 θέσεις. Στα πρόσωπα που δεν επανεκλέγονται βρίσκεται ο επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος στην περιοχή της Μόσχας, Αντρέι Μετέλσκι.

Το αποτέλεσμα δεν αλλάζει τις ισορροπίες στην δημοτική διακυβέρνηση της Μόσχας, όμως μπορεί να αποτελέσει βαρόμετρο για την έκταση της λαϊκής δυσφορίας προς το πρόσωπο του κ. Πούτιν, ενόψει βουλευτικών εκλογών το 2021.

Η θητεία του προέδρου εκπνέει τρία χρόνια αργότερα και συνταγματικά δεν μπορεί να διεκδικήσει επανεκλογή. Το Κρεμλίνο όμως έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο ο κ. Πούτιν να προσπαθήσει να παραμείνει στην εξουσία.

Ένα από τα χαρακτηριστικά των φετινών εκλογών στην Μόσχα ήταν η στρατηγική «έξυπνης ψήφου» που προώθησε ο επιφανής αντιπολιτευόμενος Αλεξέι Ναβάλνι.

Δεδομένου ότι η κυβέρνηση απέκλεισε εκ των προτέρων τις υποψηφιότητες δεκάδων μελών της αντιπολίτευσης, ο κ. Ναβάλνι κάλεσε τους πολίτες να ψηφίσουν όποιον υποψήφιο δεν συντασσόταν με το Κρεμλίνο, ενώ παράλληλα εργάστηκε ώστε να αποκαλύψει δήθεν ανεξάρτητους που στην πραγματικότητα ήταν ευθυγραμμισμένοι με το Ενωμένη Ρωσία.

Η δημοτικότητα του κ. Πούτιν έχει υποχωρήσει αισθητά μετά την επικράτησή του στις περσινές προεδρικές εκλογές, υπό την σκιά της ασθμαίνουσας οικονομίας, των χαμηλών μισθών και της αύξησης στην ηλικία συνταξιοδότησης.
Πηγή: skai.gr