Κατεχόμενα: Συνάντηση Τσαβούσογλου - Ακιντζί - Η κυπριακή ΑΟΖ στο επίκεντρο

Με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, συναντήθηκε τη Δευτέρα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ αναμένεται να προβούν σε κοινή συνέντευξη Τύπου. 

Όπως μεταδόθηκε από τα κατεχόμενα, στη συνάντηση συμμετείχαν, ο Τούρκος «πρέσβης» στα κατεχόμενα, Αλί Μουράτ Μπαστσερί, ο ειδικός εκπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη, Ερχάν Ερτσίν, ο εκπρόσωπός του Μπαρίς Μπουρτζιού και ο Γενικός Διευθυντής του τμήματος Κύπρου στο τουρκικό ΥΠΕΞ, πρέσβης Τσιαγατάι Ερτσιγιές. Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης Ακιντζί – Τσαβούσογλου, πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη με τους πολιτικούς αρχηγούς, καθώς οι πρόεδροι των «κοινοβουλευτικών» κομμάτων, ανέμεναν ήδη στο «προεδρικό».


Όπως ανέφερε στο λογαριασμό του στο twitter ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, κατά τις συναντήσεις συζητήθηκαν το Κυπριακό και οι τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, έμμεση αναφορά για το ζήτημα των υδρογονανθράκων στην Κυπριακή ΑΟΖ. 
 
Την Κυριακή ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας ανακοίνωσε ότι η Τουρκία ανοίγει «προξενείο» στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, μιλώντας σε Τούρκους έποικους, σε χωριά της κατεχόμενης Καρπασίας. Όπως δήλωσε, η Τουρκία θα ανοίξει το «προξενείο» στην κατεχόμενη Αμμόχωστο για να εξυπηρετεί τους πολίτες της που μένουν στην περιοχή της κατεχόμενης Καρπασίας. «Πρόξενος» θα είναι ο Τούρκος διπλωμάτης Κασίμ Κανμπάν, όπως ανακοίνωσε.

Την ανακοίνωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών για το άνοιγμα «προξενείου» στην κατεχόμενη Αμμόχωστο σχολίασε με ανάρτησή του στο twitter ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, αναφέροντας ότι προξενεία εγκαθιδρύονται στη βάση του διεθνούς δικαίου.

Παραθέτοντας τη σχετική ανάρτηση του κ. Τσαβούσογλου στο twitter, την Κυριακή, για το άνοιγμα «προξενείου» ο κ. Προδρόμου έγραψε: «Προξενείο σε άλλο κράτος εγκαθιδρύουν κράτη με συνεννόηση και στη βάση του διεθνούς δικαίου. Ένα «προξενείο» σε κατεχόμενη με τη βία και λεηλατημένη περιοχή, η οποία δεν έχει την παραμικρή αναγνώριση από κανένα άλλο κράτος, τι είναι; ’ντρο παρανομίας και επίδειξη βαρβαρότητας, ίσως;»


Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr