Ο Τζόνσον αψηφά το νόμο για αναβολή του Brexit παρά τον κίνδυνο φυλάκισης

Να αγνοήσει το νόμο που τον υποχρεώνει να ζητήσει νέα αναβολή του Brexit πέρα από τις 31 Οκτωβρίου, παρά τον κίνδυνο φυλάκισης, ετοιμάζεται ο Μπόρις Τζόνσον σύμφωνα με δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου.

Ο νόμος αναμένεται οριστικοποιηθεί με την τυπική βασιλική έγκριση τη Δευτέρα, αλλά ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει ήδη πολλές φορές δηλώσει ότι δεν προτίθεται να στείλει επιστολή προς την ΕΕ ζητώντας παράταση της διαδικασίας του ’ρθρου 50.

Σε επιστολή του προς τα μέλη του Συντηρητικού Κόμματος ανέφερε πως ο νόμος τον καλεί να «ικετεύσει» τους Ευρωπαίους για αναβολή. «Δεν πρόκειται ποτέ να το κάνω αυτό», συμπλήρωνε ο κ. Τζόνσον.

Σύμφωνα με τη Sunday Telegraph, ο πρωθυπουργός έχει πει σε ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους ότι δε θα υποκύψει στην απαίτηση του νόμου, προσθέτοντας ότι «δε συμμερίζεται την ερμηνεία» που δίνει στο νόμο η αντιπολίτευση και οι «αντάρτες» διαγραμμένοι Συντηρητικοί βουλευτές.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ δήλωσε το πρωί της Κυριακής ότι η κυβέρνηση «θα δοκιμάσει τα όρια που θέτει ο συγκεκριμένος νόμος».

Πάντως ο μετριοπαθής Συντηρητικός βουλευτής και αναπληρωτής πρωθυπουργός στην κυβέρνηση Τερέζα Μέι, Ντέιβιντ Λίντινγκτον σχολίασε ότι η μη εφαρμογή του νόμου θα δημιουργούσε ένα «επικίνδυνο προηγούμενο».

Οι Sunday Times αναφέρουν ότι αξιωματούχος της Ντάουνινγκ Στριτ έχει πει πως αν δεν υπάρξει συμφωνία με την ΕΕ έως τις 19 Οκτωβρίου, τότε ο πρωθυπουργός θα «σαμποτάρει» την παράταση του Brexit. ’λλος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να πάρει ένα «αλυσοπρίονο» για να απομακρύνει όλα τα εμπόδια στο δρόμο της προς ένα Brexit στα τέλη Οκτωβρίου.

Δημοσιεύματα αναφέρουν επίσης ότι ότι ο αμφιλεγόμενος κορυφαίος σύμβουλος του πρωθυπουργού, Ντόμινικ Κάμινγκς συστήνει νομική ομάδα για να αντιμετωπίσει την αναμενόμενη προσφυγή κατά της κυβέρνησης στο Ανώτατο Δικαστήριο, σε περίπτωση που ο πρωθυπουργός δεν υποβάλει το αίτημα για αναβολή του Brexit.

Ο πρώην διευθυντής της βρετανικής εισαγγελίας λόρδος ΜακΝτόναλντ δήλωσε στο Sky News ότι ο πρωθυπουργός θα μπορούσε να κριθεί ότι περιφρονεί τη δικαιοσύνη εφόσον αγνοήσει δικαστική εντολή για τήρηση του νόμου. Ο ίδιος προειδοποίησε ότι ο πρωθυπουργός θα μπορούσε ακόμα και να φυλακιστεί.

Ο σκληροπυρηνικός Brexiteer βουλευτής των Συντηρητικών Ίαν Ντάνκαν Σμιθ προέτρεψε τον Μπόρις Τζόνσον ακόμα και να υποστεί τη φυλάκιση αν χρειαστεί, λέγοντας ότι θα θεωρηθεί «μάρτυρας του Brexit».

Σύμφωνα με τον Observer, νομική γνωμοδότηση που έχει λάβει το Εργατικό Κόμμα συμφωνεί με την εκτίμηση ότι ο πρωθυπουργός θα απειλούταν ακόμα και με φυλάκιση σε περίπτωση περιφρόνησης του δικαστηρίου.

Μια άλλη κίνηση που εξετάζει η Ντάουνινγκ Στριτ, σύμφωνα με πολλά δημοσιεύματα, είναι να αρνηθεί να ορίσει νέο Ευρωπαίο επίτροπο ενόψει της νέας σύνθεσης της Κομισιόν. Η εκτίμηση της κυβέρνησης είναι ότι μια τέτοια κίνηση θα υποχρέωνε τους Ευρωπαίους να μη συναινέσουν σε μια νέα αναβολή του Brexit.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, δύο νέες δημοσκοπήσεις δίνουν διευρυμένο προβάδισμα στους Συντηρητικούς στην πρόθεση ψήφου.

Σε μέτρηση της Opinium για τον Observer το κόμμα του Μπόρις Τζόνσον συγκεντρώνει 35% στην πρόθεση ψήφου, ενισχυμένο κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, ακριβώς όση δυναμική έχει χάσει το Κόμμα του Brexit, που βρίσκεται στο 13%.

Οι Εργατικοί χάνουν μία μονάδα και βρίσκονται στο 25%, με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες ενισχυμένους στο 17%.

Για πρώτη φορά σε πολιτική δημοσκόπηση αυτής της εταιρείας από το Μάρτιο η πλειοψηφία όσων ψήφισαν υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα θα ψήφιζε τους Τόρις στις εκλογές, συγκεκριμένα ποσοστό 53%.

Το 37% των πολιτών στηρίζουν το χειρισμό του Brexit από τον Μπόρις Τζόνσον έναντι μόνο 17% για τον Τζέρεμι Κόρμπιν.

Δημοσκόπηση της YouGov για τους Sunday Times δίνει επίσης 35% στους Συντηρητικούς στην πρόθεση ψήφου έναντι 21% στους Εργατικούς. Ακολουθούν οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες με 19% και το Κόμμα του Brexit με 12%.

Το 62% των ερωτηθέντων θεωρούν πλέον το Συντηρητικό Κόμμα «ακραίο» ή «πολύ ακραίο», ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για το Εργατικό Κόμμα είναι 76%.

Η πόλωση που επικρατεί στο πολιτικό σκηνικό και μεταξύ πολιτών με άξονα το Brexit αποτυπώθηκε και στα επεισόδια που σημειώθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου στο Γουέστμινστερ, όπου πραγματοποιούνταν την ίδια ώρα διαδηλώσεις οπαδών και πολέμιων του Brexit.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, μεμονωμένα άτομα από την πτέρυγα των ευρωσκεπτικιστών άρχισαν να προκαλούν τους αντιπάλους διαδηλωτές, με αποτέλεσμα να υπάρξει ένταση, περιορισμένες συγκρούσεις με την αστυνομία και ανάγκη αστυνομικής συνοδείας για πολιτικούς και ακτιβιστές που συμμετείχαν στη διαδήλωση κατά του Brexit.

Εν τω μεταξύ, ο Μπόρις Τζόνσον επέλεξε να αντικαταστήσει την υπουργό Εργασίας ’μπερ Ραντ που παραιτήθηκε το βράδυ του Σαββάτου με αιχμές κατά του πρωθυπουργού, με την Τερέζ Κόφεϊ, από την ευρωσκεπτικιστική πτέρυγα του Συντηρητικού Κόμματος.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο