Μπαχάμες: Φόβοι για χιλιάδες νεκρούς από τον Ντόριαν. Ταριχεύουν πτώματα

Δραματική προειδοποίηση απευθύνουν αξιωματούχοι στις Μπαχάμες, μετά το φονικό πέρασμα του τυφώνα Ντόριαν, ο οποίος έχει αφήσει μέχρι στιγμής πίσω του 30 νεκρούς και εκατοντάδες έως χιλιάδες αγνοούμενους.

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή τουρισμού της χώρας, ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί δραματικά τις επόμενες ώρες, καθώς αποκαλύπτεται σε όλη την έκταση της η καταστροφή που προκάλεσε η μανία του Ντόριαν.

Το εφιαλτικό σκηνικό έρχεται να συμπληρώσει η δήλωση του υπουργού Υγείας της χώρας, Ντουέιν Σάντς, ο οποίος μιλώντας στο ραδιόφωνο προειδοποίησε τον κόσμο να είναι έτοιμος για το αδιανόητο σε ό,τι αφορά τον τραγικό απολογισμό των νεκρών.

Παράλληλα περιέγραψε με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες τις ελλείψεις που υπάρχουν, σημειώνοντας ότι σακούλες μεταφορές πτωμάτων, επιπλέον ιατροδικαστές και ψυγεία έχουν μεταφερθεί στις πληγείσες περιοχές.

Αποκάλυψε μάλιστα ότι 4 ιατροδικαστές έχουν φτάσει στο σημείο να ταριχεύουν πτώματα, καθώς δεν επαρκούν τα ψυγεία.

«Ας μην υπάρχουν αυταπάτες επ’ αυτού, ο αριθμός των νεκρών θα είναι μεγαλύτερος. Σημαντικά μεγαλύτερος από τον μέχρι τώρα απολογισμό. Και είναι σημαντικό να ανασύρουμε τα πτώματα αυτών των ανθρώπων, ώστε να αντιληφθούμε πώς έχασαν τη ζωή τους. Φαίνεται σα να χάνουμε τον χρόνο μας, ωστόσο δεν έχασαν όλοι οι άνθρωποι τη ζωή τους εξαιτίας του τυφώνα» τόνισε ο υπουργός Υγείας.

Η αμερικανική ακτοφυλακή κατάφερε να διασώσει 201 πολίτες την Πέμπτη, ενώ η έρευνα διάσωσης έχει επικεντρωθεί στα βόρεια νησιά των Μπαχαμών, καθώς διεθνείς ομάδες προσπαθούν να φτάσουν μέσω μικρών αεροσκαφών και ελικοπτέρων στο σημείο και να παράσχουν ανθρωπιστική βοήθεια σε ανθρώπους που έχουν μείνει άστεγοι.

«Προτεραιότητά μας είναι να μπορέσουμε να απομακρύνουμε τους σοβαρά τραυματίες και να βοηθήσουμε την κυβέρνηση στις Μπαχάμες να ανακτήσει τις υποδομές της, ώστε, έστω προσωρινά, να καταστεί ξανά ασφαλής και κατοικήσιμη η περιοχή» δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ.

Την προσπάθειά τους συνδράμει ένα σκάφος του βρετανικού ναυτικού το οποίο μεταφέρει τροφή και νερό, ενώ απομακρύνει και συντρίμμια από τους πλημμυρισμένους δρόμους, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Ασφάλειας στις Μπαχάμες, Μάρβιν Ντέιμς.

Ο Ντόριαν, ο ισχυρότερος τυφώνας που έπληξε ποτέ τις Μπαχάμες, ξερίζωσε στο πέρασμά του ολόκληρες γειτονιές, συνεχίζοντας να πλήττει ξανά και ξανά για μέρες τις ήδη κατεστραμμένες περιοχές.
 
Παρά το γεγονός ότι ο τυφώνας «στόχευσε» μία μικρή έκταση μιας χώρας που διαθέτει πάνω από 700 νησιά, προκάλεσε τεράστια καταστροφή, δήλωσε ο πρωθυπουργός των Μπαχαμών, Χάμπερτ Μίνις.

Ακόμα και οι Αρχές που κλήθηκαν να ανταποκριθούν στην καταστροφή, αντιμετωπίζουν περιορισμένη πρόσβαση σε σημαντικούς πόρους.

Το μοναδικό διεθνές αεροδρόμιο της χώρας που βρίσκεται στη νήσο Grand Bahama ισοπεδώθηκε και δεν μπορεί πλέον να λειτουργήσει ως κέντρο υποδοχής για μεταφορά ιατρικού υλικού και έκτακτη αεροδιακομιδή τραυματιών και ασθενών.

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της καταστροφής, ο διάδρομος προσγείωσης έχει κατακλυσθεί από συντρίμμια, ενώ μέσα στον κατεστραμμένο τερματικό σταθμό που εξυπηρετούσε τις πτήσεις εσωτερικού, βρέθηκαν τα συντρίμμια ενός μικρού επιβατικού αεροσκάφους.

Πηγή: Επιμέλεια: Δημήτρης Αϋφαντής - skai.gr