Βρετανία: Το σύστημα Υγείας δεν θα ενταχθεί στην εμπορική συμφωνία με ΗΠΑ

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόρι Τζόνσον δήλωσε σήμερα στον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) του Ηνωμένου Βασιλείου δεν πρόκειται να περιληφθεί στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Λονδίνου και Ουάσινγκτον για την επίτευξη μιας εμπορικής συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών, μετά την ολοκλήρωση του Brexit.

"Το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων", είπε ο Τζόνσον, υποδεχόμενος τον Αμερικανό αντιπρόεδρο στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός πρόσθεσε αστειευόμενος, αφήνοντας αιχμές για τον ηγέτη του Εργατικού κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν: "Δεν μας αρέσει και πολύ το χλωριωμένο κοτόπουλό σας. Έχουμε ένα δικό μας γιγαντιαίο χλωριωμένο κοτόπουλο, στα έδρανα της αντιπολίτευσης".

Ο Τζόνσον είχε χρησιμοποιήσει την ίδια έκφραση για τον Κόρμπιν και κατά τη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Ο Πενς επανέλαβε στον Τζόνσον ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ και είναι έτοιμες, πρόθυμες και ικανές να διαπραγματευτούν μια δίκαιη εμπορική συμφωνία.

"Ξέρω ότι εσείς είστε σκληροί διαπραγματευτές, επομένως θα εργαστούμε σκληρά για να διασφαλίσουμε ότι αυτή η συμφωνία ελευθέρου εμπορίου θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές", απάντησε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Στις αρχές του έτους, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι ήθελε να συμπεριληφθεί το NHS στις εμπορικές συνομιλίες, όμως υποχώρησε πολύ γρήγορα, αφού αυτή η δήλωσή του θορύβησε πολλούς Βρετανούς, για τους οποίους το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι ένας θεσμός-κόσμημα. Η τότε πρωθυπουργός Τερέζα Μέι είχε τονίσει ότι δεν υπήρχε περίπτωση να συζητήσει κάτι τέτοιο.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ