Ποινή φυλάκισης σε Αλβανίδα από το Κόσοβο που επέστρεψε από τη Συρία

Το ειδικό δικαστήριο στην Πρίστινα καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης δύο ετών με αναστολή την Αλβανίδα Μερίτα Αλίου, από το Κόσοβο η οποία πρόσφατα επέστρεψε από τη Συρία.

Η Αλίου κρίθηκε ένοχη για συμμετοχή σε τρομοκρατικές ομάδες οι οποίες δρούσαν σε περιοχές της Συρίας που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο του αποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους (ISIS). Το δικαστήριο της αναγνώρισε, ως ελαφρυντικό στοιχείο, το γεγονός ότι είναι μητέρα δύο ανήλικων τέκνων, τα οποία απέκτησε στη Συρία.

Η Μερίτα Αλίου κατά τη διάρκεια της δίκης δήλωσε μετανιωμένη που μετέβη στη Συρία και εντάχθηκε στις γραμμές του ISIS. «Αν μπορούσα να γυρίσω τον χρόνο πίσω δεν θα επαναλάμβανα το ίδιο λάθος», ανέφερε η Αλίου κατά την απολογία της, όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους η δικηγόρος της.

Τον περασμένο Απρίλιο επαναπατρίστηκαν 110 υπήκοοι του Κοσόβου που αιχμαλωτίστηκαν κατά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις φιλοδυτικών δυνάμεων στη Συρία. Μεταξύ αυτών είναι 32 γυναίκες και 74 παιδιά, όπως επίσης και τέσσερις μαχητές, οι οποίοι προφυλακίστηκαν. Οι γυναίκες και τα παιδιά, εκ των οποίων τα εννέα είναι ασυνόδευτα, φιλοξενούνται στο Κέντρο Ασύλου «Vrani Do» έξω από την Πρίστινα και οι Αρχές διεξάγουν έρευνες για να διαπιστωθεί εάν κάποιες από τις γυναίκες είχαν ένοπλη δράση. Παράλληλα, για τα παιδιά βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα αποκατάστασης της ψυχικής τους υγείας.

Οι υπηρεσίες ασφαλείας του Κοσόβου εκτιμούν ότι στη Συρία ακόμη και σήμερα βρίσκονται 30 άνδρες, 49 γυναίκες και οχτώ παιδιά που κατάγονται από το Κόσοβο. Υπολογίζεται ότι την χρονική περίοδο 2012-2013 μετέβησαν από το Κόσοβο στη Συρία συνολικά 253 άνδρες για να πολεμήσουν στις γραμμές του ISIS.