Ψηφίζεται το νομοσχέδιο κατά του no deal Brexit υπό την σκιά εκλογών

Παρουσιάζεται το απόγευμα στη Βουλή των Κοινοτήτων το νομοσχέδιο που αποκλείει το Brexit χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου, μετά από τη χθεσινοβραδινή επιτυχημένη προσπάθεια της αντιπολίτευσης και 21 Συντηρητικών βουλευτών να πάρουν τον έλεγχο της σημερινής κοινοβουλευτικής ατζέντας.

Το νομοσχέδιο υποχρεώνει τον πρωθυπουργό να ζητήσει νέα αναβολή του Brexit έως τις 31 Ιανουαρίου 2020 εφόσον δεν έχει προκύψει συμφωνία με τους Ευρωπαίους έως τις 19 Οκτωβρίου και εφόσον δεν υπάρξει ρητή συγκατάθεση των βουλευτών για ένα no deal.

Η συζήτηση επί του νομοσχεδίου, που θα κατατεθεί στο όνομα του Εργατικού βουλευτή Χίλαρι Μπεν, θα αρχίσει στις 15:00 το απόγευμα τοπική ώρα. Η πρώτη ψηφοφορία θα γίνει δύο ώρες αργότερα. Θα ακολουθήσει δίωρη συζήτηση επί τροπολογιών που θα κατατεθούν και θα υπάρξει νέα ψηφοφορία επί του πιθανώς τροποποιημένου νομοσχεδίου.

Την Πέμπτη και την Παρασκευή θα ακολουθήσει η εξέταση του νομοσχεδίου στη Βουλή των Λόρδων, πριν επιστρέψει για την οριστική έγκριση στους βουλευτές είτε την Παρασκευή το βράδυ είτε τη Δευτέρα.

Από τη στιγμή που χθες η κυβέρνηση Τζόνσον ηττήθηκε ως προς το ποιος θα έχει τον έλεγχο της σημερινής διαδικασίας, εκτιμάται ότι θα ήταν μεγάλη έκπληξη αν το νομοσχέδιο απορριπτόταν από τους βουλευτές.

Πιθανή θεωρείται ωστόσο η προσπάθεια Συντηρητικών μελών της Βουλής των Λόρδων να καθυστερήσουν την πρόοδο του νομοσχεδίου έως ότου ανασταλεί η λειτουργία του κοινοβουλίου την ερχόμενη εβδομάδα, όπως έχει αποφασίσει ο πρωθυπουργός.

Στο τέλος της σημερινής συζήτησης και ψηφοφοριών, εφόσον η κυβέρνηση έχει ηττηθεί, ο Μπόρις Τζόνσον θα υποβάλει πρόταση για διενέργεια πρόωρων εκλογών στις 15 Οκτωβρίου, η οποία απαιτεί τη θετική ψήφο των 2/3 της Βουλής για να υλοποιηθεί.

Οι Εργατικοί εχουν ξεκαθαρίσει ότι δε θα αποδεχθούν την πρόκληση των εκλογών μέχρις ότου περάσει οριστικά ο νόμος κατά του no deal, επομένως απόψε θα καταψηφίσουν ή θα απέχουν από την ψηφοφορία για τις εκλογές.

Ο σκιώδης υπουργός Brexit των Εργατικών σερ Κιρ Στάρμερ δήλωσε το πρωί ότι το κόμμα του θέλει εκλογές και δήλωσε σίγουρος ότι αυτές δε θα αργήσουν, αλλά επιβεβαίωσε πως δε θα προκηρυχθούν απόψε. «Δε θα χορέψουμε στο ρυθμό του πρωθυπουργού», παρατήρησε μιλώντας στο Sky News.

Πάντως το κεντρικό επιτελείο του Εργατικού Κόμματος έστειλε το πρωί email στα μέλη ζητώντας δωρεές για την επικείμενη εκλογική αναμέτρηση.
Πηγή: skai.gr - Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο