Ξεπεράστηκαν τα εμπόδια για κυβέρνηση στην Ιταλία, εκτός εξουσίας ο Σαλβίνι

Στα πρόθυρα σχηματισμού νέας κυβέρνησης συνεργασίας βρίσκεται η Ιταλία, αφότου τα μέλη του Κινήματος των Πέντε Αστέρων ενέκριναν σε ποσοστό σχεδόν 80% την σύμπραξη με το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα σε διαδικτυακή ψηφοφορία.

Ο πρωθυπουργός Τζιουζέπε Κόντε αναμένεται να συναντηθεί σήμερα Τετάρτη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα ώστε να τον ενημερώσει για τις θετικές εξελίξεις και δεν αποκλείεται να ανακοινώσει τα πρώτα ονόματα του νέου υπουργικού συμβουλίου.

Η ψηφοφορία των μελών των Πέντε Αστέρων ήταν η τελευταία σημαντική εκκρεμότητα για τις δύο παρατάξεις, που μέχρι πρότινος ήταν ορκισμένοι πολιτικοί εχθροί. Χθες υιοθέτησαν κοινό πρόγραμμα 26 σημείων που προβλέπει αυξημένες δαπάνες αλλά με σεβασμό στην δημοσιονομική σταθερότητα.

Η συγκρότηση της νέας κυβέρνησης θέτει εκτός εξουσίας τον ηγέτη της ακροδεξιάς Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος τον προηγούμενο μήνα προσπάθησε να εκβιάσει πρόωρες εκλογές διαλύοντας την συγκυβέρνηση της Λέγκας με τα Πέντε Αστέρα.

Η Λέγκα παραμένει μακράν το πρώτο κόμμα στις δημοσκοπήσεις και μολονότι η απόπειρα του κ. Σαλβίνι να καταλάβει άμεσα την εξουσία απέτυχε μπορεί να κερδίσει περισσότερο έδαφος ως αξιωματική αντιπολίτευση.

Το ερώτημα πλέον είναι εάν το νέο δικομματικό σχήμα θα καταφέρει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Το κοινό πρόγραμμά τους διατηρεί την κεντρική υπόσχεση των Πέντε Αστέρων για δραστική μείωση του αριθμού των εδρών στην Βουλή και την Γερουσία. Πρώτη πρόκληση θα είναι η σύνταξη προϋπολογισμού για το 2020 που θα περιέχει αντίβαρα ώστε να αποτραπεί η αυτόματη αύξηση του ΦΠΑ την 1η Ιανουαρίου.
Πηγή: skai.gr