Έκθεση μπούμερανγκ

Τι θα κάνει η Αμερική με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν; Ακόμη και εν τω μέσω συνεχιζόμενης διπλωματικής πίεσης, η Ουάσινγκτον αρνήθηκε να αποκλείσει το ενδεχόμενο στρατιωτικής επίθεσης. Και διαθέτει ισχυρή δύναμη πυρός στην περιοχή. Όμως, ένα χτύπημα εναντίον του Ιράν μπορεί να γίνει μπούμερανγκ, σύμφωνα με νέα έκθεση του διακεκριμένου ειδικού οπλικών συστημάτων Φρανκ Μπάρναμπι.

Αντί να σταματήσει αυτό που η Ουάσινγκτον θεωρεί προσπάθεια της Τεχεράνης για την κατασκευή βόμβας, κάτι που σύμφωνα με ειδκούς θα χρειαστεί τουλάχιστον πέντε χρόνια, μια επίθεση μπορεί να αναγκάσει τους Ιρανούς να κάνουν το παν για την κατασκευή πυρηνικών μηχανισμών το συντομότερο δυνατό.

Η έκθεση αναφέρει ότι θα είναι δύσκολο για τους Αμερικανούς να πλήξουν όλους τους στόχους. Οι εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου για παράδειγμα βρίσκονται βαθιά θαμμένες στο έδαφος και προστατεύονται από τσιμεντένια τοιχώματα πάχους δυόμισι μέτρων, ένα ακόμη τσιμεντένιο τοίχωμα, επιπλέον ενισχυμένο σκυρόδεμα, και είκοσι δύο μέτρα εδάφους.

Ακόμη κι αν οι διατρητικές βόμβες των Αμερικανών ήταν επιτυχείς, τα αεροπορικά χτυπήματα θα έπρεπε να καταστρέψουν πολυάριθμες άλλες τοποθεσίες, κάποιες κοντά σε πυκνοκατοικημένες περιοχές. Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα το Ιράν να έχει δημιουργήσει στόχους αντιπερισπασμού, και μυστικές εγκαταστάσεις αλλού.

Κι όλα αυτά πριν την πρόσφατη βελτίωση της αεράμυνας της χώρας. Ακόμη κι αν καταστρέφονταν όλες οι πυρηνικές εγκαταστάσεις της, η Τεχεράνη θα μπορούσε να διασώσει αρκετό υλικό ή να στραφεί στη μαύρη αγορά, και θα είχε μεγαλύτερη υποστήριξη από τον ιρανικό λαό. Όλα αυτά αποτελούν όπλο στα χέρια όσων πιστεύουν ότι θα έπρεπε να δωθεί πίστωση χρόνου στη διπλωματία.

Η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενεργείας των Ηνωμένων Εθνών δημοσιοποίησε τις απόψεις της, οι οποίες εμπεριέχουν προειδοποιήσεις κατά της ανάληψης στρατιωτικής δράσης και προτροπές για την εξεύρεση διπλωματικής λύσης όσον αφορά τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Τεχεράνης.

Αυξάνονται συνεχώς οι ανησυχίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Η Διεθνής Υπηρεσία, υπό τον Μοχάμεντ ελ-Μπαραντέι, συναντήθηκε στη Βιέννη για να εξετάσει τις τελευταίες πληροφορίες για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα--πληροφορίες που μιλούν για συνέχιση και επέκταση -από πλευράς Ιράν- των δραστηριοτήτων εμπλουτισμού ουρανίου παρά τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Το ουράνιο, χαμηλού βαθμού εμπλουτισμού, χρησιμοποιείται σε εργοστάσια παραγωγής ατομικής ενέργειας. Αντίθετα, όταν είναι υψηλού βαθμού εμπλουτισμού, χρησιμοποιείται για την κατασκευή πυρηνικών βομβών. Το Ιράν επιμένει ότι οι πυρηνικές φιλοδοξίες του έχουν ειρηνικούς σκοπούς.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πιέζουν για σκληρότερες κυρώσεις εναντίον του Ιράν, ευρισκόμενες σε συνομιλίες με τα μονιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και την Γερμανία.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενεργείας ανησυχεί πως είναι πιθανή η κλιμάκωση της διαμάχης. Ο κος ελ-Μπαραντέι απηύθυνε έκκληση στα εμπλεκόμενα μέρη να θέσουν τέρμα σε αυτή την κλιμάκωση: ζήτησε από το Ιράν να "παγώσει" το πυρηνικό του πρόγραμμα και από το Συμβούλιο Ασφαλείας να άρει τις κυρώσεις. Αλλά αυτό φαίνεται απίθανο.

Αν όμως στο θέμα του Ιράν σημειώνεται μικρή πρόοδος, μεγαλύτερη κινητικότητα παρατηρείται σε αυτό της Βόρειας Κορέας. Ο Μοχάμεντ ελ-Μπαραντέι έχει προσκληθεί στην Πγιονκ Γιανγκ και θα είναι ο πρώτος αξιωματούχος της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενεργείας που θα βρεθεί εκεί μετά την εκδίωξη των μελών της από την χώρα στα τέλη του 2002. Ο κος. Μπαραντέι αναμένεται να παραστεί σε συνομιλίες σχετικές με την διακοπή του πυρηνικού προγράμματος της χώρας και την αχρήστευση των πυρηνικών όπλων της.

Η Διεθνής Υηρεσία Ατομικής Ενεργείας θα συζητήσει την επίσκεψη του κ. Μπαραντέι -που θα δείξει σε μεγάλο βαθμό- πόσο σοβαρή είναι η πρόθεση της Βορείου Κορέας να τηρήσει τις διατάξεις της Εξαμερούς συμφωνίας και να κλείσει τις πυρηνικές της εγκαταστάσεις.


Οι ειδήσεις του BBC World μεταδίδονται στα ελληνικά από την Τηλεόραση του ΣΚΑΪ από Κυριακή έως Παρασκευή στις 18.35 και στις 21.35.
Πηγή: skai.gr