Κυπριακό: Έδαφος για όρους αναφοράς μετά τη συνάντηση Λουτ - Αναστασιάδη

Ολοκληρώθηκε γύρω στις 12:00, η νέα συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, με την Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ που ξεκίνησε στις 11:00 στο Προεδρικό Μέγαρο.
 
Η Τζέιν Χολ Λουτ αποχώρησε, όπως συνηθίζει, χωρίς δηλώσεις από το Προεδρικό Μέγαρο, ενώ σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες παρατάθηκε η παραμονή της στην Κύπρο μέχρι αύριο.
 
Πρόκειται για τη δεύτερη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με την κα. Λουτ, κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψής της στο νησί, στο πλαίσιο της προσπάθειας για συνομολόγηση των όρων αναφοράς, με στόχο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Η κα. Λουτ, η οποία έφθασε στην Κύπρο το Σάββατο, είχε επίσης χθες το απόγευμα συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, τον οποίο επίσης θα συναντήσει εκ νέου αργότερα σήμερα, στις 17:00.
 
Σε δηλώσεις του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, μίλησε για καλή και παραγωγική συνάντηση, τονίζοντας ότι υπάρχει το έδαφος για να καταλήξουμε σε όρους αναφοράς.

Όπως είπε, η κατάληξη σε όρους αναφοράς θα γίνει μετά τη συνάντηση της κυρίας Λουτ με τον Μουσταφά Ακιντζί, σημειώνοντας ότι η απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ θα έχει διαβουλεύσεις και με τα υπόλοιπα εμπλεκόμενα μέρη. 

Επισημαίνοντας ότι δεν μπορούν να παραληφθούν οι προκλήσεις στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ και στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, ο κ. Προδρόμου είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσβλέπει και σε κοινή συνάντηση με τον κατοχικό ηγέτη και τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Ερωτηθείς σχετικά με τις τουρκικές προκλήσεις και κατά πόσον καθίστανται αποτρεπτικές για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι «οι διαπραγματεύσεις χρειάζονται και το ανάλογο κλίμα, στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιούνται και οι όποιες προσπάθειες με την κ. Λούτ».

Σχετικά με την αυριανή μέρα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος εξήγησε ότι δεν αλλάζει κάτι προς το παρόν και πως ισχύει η προγραμματισμένη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου. 

Στη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με την κα. Λουτ συμμετείχαν επίσης ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, ο διαπραγματευτής της ε/κ πλευράς, Ανδρέας Μαυρογιάννης και ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κυριάκος Κούρος.
 
Σε δηλώσεις του μετά τη χθεσινή συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με την κα. Λουτ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, ανέφερε πως «ήταν μια παραγωγική συνάντηση με επίκεντρο την αποστολή της κας. Λουτ για την ετοιμασία όρων αναφοράς και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, «παρουσίασε τις θέσεις του και τη θετική προσέγγισή του για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων». Πρόσθεσε ότι «ήγειρε βεβαίως, όπως ήταν αναμενόμενο, και τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ και τα χωρικά ύδατα της Κύπρου, καθώς και γενικότερα τις προκλήσεις από τουρκικής πλευράς, όπως βέβαια και το μέγα θέμα που δημιουργείται από τις παράνομες επεμβάσεις και τις εξαγγελίες που γίνονται σχετικά με την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου».

Πηγή: philenews
Πηγή: skai.gr