Χωρίς δηλωμένο λιμάνι πλέει και πάλι το ιρανικό τάνκερ

Αδιευκρίνιστος είναι εκ νέου ο προορισμός του ιρανικού δεξαμενόπλοιου που πλέει επί δύο εβδομάδες στην Μεσόγειο και έχει γίνει αντικείμενο έντονης διπλωματικής διαμάχης ανάμεσα στην Τεχεράνη και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το Adrian Darya 1 δεν έχει δηλωμένο λιμάνι κατάπλου, σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα υπηρεσιών που παρακολουθούν τα δρομολόγια πλοίων, καθώς αφαίρεσε το προηγούμενο σήμα πως πλέει προς την Αλεξανδρέττα, το τουρκικό λιμάνι που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Συρία.

Το τάνκερ πλέει αυτή την στιγμή προς τα νοτιοδυτικά και βρίσκεται βορειοανατολικά του ψευδοκράτους στην Κύπρο.

Το πρωί ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Μάικ Πομπέο δήλωσε πως το πετρελαιοφόρο πλέει προς το λιμάνι της Ταρτούς, στην Συρία. Η Ρωσία διαθέτει μεγάλη ναυτική βάση στην Ταρτούς.

Τυχόν παράδοση των 2,1 εκατομμυρίων βαρελιών που μεταφέρει το Adrian Darya 1 θα συνιστά παραβίαση ευρωπαϊκών και αμερικανικών κυρώσεων και συνάμα καταστρατήγηση των όρων βάσει των οποίων οι Αρχές του Γιβραλτάρ απελευθέρωσαν το τάνκερ στα μέσα Αυγούστου. Η Τεχεράνη είχε δεσμευτεί τότε πως το φορτίο αργού δεν προορίζεται για την Συρία.

Χθες η εφημερίδα «Wall Street Journal» μετέδωσε πως σχέδιο του πλοίου είναι να μεταφορτώσει το πετρέλαιο σε δύο μικρότερα τάνκερ, τα οποία στην συνέχεια θα το μεταφέρουν στην Συρία.

Οι ΗΠΑ θεωρούν πως το Adrian Darya 1 λειτουργεί προς όφελος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, τους οποίους έχουν χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση. Χθες επέβαλαν κυρώσεις στο τάνκερ και στον πλοίαρχό του.
Πηγή: skai.gr