Χιλιάδες Βρετανοί στους δρόμους κατά της αναστολής του κοινοβουλίου

Στους δρόμους δεκάδων πόλεων της Βρετανίας έχουν κατέβει πολίτες από το μεσημέρι του Σαββάτου για να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να αναστείλει για περίπου πέντε εβδομάδες τη λειτουργία του κοινοβουλίου.

Οι διαδηλωτές υποστηρίζουν ότι πρόκειται για κυνική, αντισυνταγματική κίνηση ώστε να περιοριστεί ο χρόνος που έχουν στη διάθεσή τους οι βουλευτές ώστε να αποτρέψουν Brexit δίχως συμφωνία.

Κεντρικά συνθήματα στις διαδηλώσεις είναι «Σταματήστε το πραξικόπημα» και «Υπερασπιστείτε τη δημοκρατία».

Οι διαδηλώσεις διοργανώνονται από την οργάνωση Another Europe Is Possible. Συνολικά σήμερα είναι προγραμματισμένες 34 διαδηλώσεις σε ισάριθμες πόλεις σε Αγγλία, Σκωτία και Ουαλία.

Το επίκεντρο των διαδηλώσεων είναι το Λονδίνο, όπου χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ και στη συνέχεια μετέβησαν στην πλατεία απέναντι από το κοινοβούλιο όπου θα γίνουν ομιλίες.

Η αριστερή οργάνωση Momentum καλεί τους ακτιβιστές της να προβούν σε καταλήψεις γεφυρών και δρόμων.

Ο σκιώδης υπουργός Οικονομικών των Εργατικών Τζον ΜακΝτόνελ κάλεσε τους βουλευτές του κόμματος να κατέβουν στους δρόμους, αναλογιζόμενοι το πλήγμα για τους πολίτες των περιφερειών τους από ένα άτακτο Brexit.

Από τη Γλασκώβη ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε: «Θα κάνουμε απολύτως ό,τι μπορούμε για να αποτρέψουμε ένα Brexit χωρίς συμφωνία και μα εμποδίσουμε τον πρωθυπουργό να μας εναποθέσει στα χέρια του Ντόναλντ Τραμπ και σε μια εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ, επειδή αυτή είναι η πραγματική ατζέντα του πρωθυπουργού».
Πηγή: skai.gr - Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο