Κρατάει η εκεχειρία στην Ιντλίμπ, μένει ο φόβος για προσφυγικό κύμα

Ηρεμία επικρατεί τις τελευταίες ώρες στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, καθώς η μονομερής κατάπαυση του πυρός που κήρυξαν οι καθεστωτικές δυνάμεις φαίνεται να τηρείται, όπως αναφέρουν ακτιβιστές.

Η εκεχειρία τέθηκε σε ισχύ στις 6:00 τα ξημερώματα, στον απόηχο πολυήμερων βομβαρδισμών και συγκρούσεων ανάμεσα στον στρατό του προέδρου Μπασάρ αλ-’σαντ και σε αντάρτες.

Η αναζωπύρωση των εχθροπραξιών στην Ιντλίμπ, που αποτελεί το τελευταίο προπύργιο αντικαθεστωτικών δυνάμεων, έχει προκαλέσει νέα κίνηση αμάχων προς τα τουρκο-συριακά σύνορα, εγείροντας ανησυχίες για αναθέρμανση της προσφυγικής κρίσης.

Δεν είναι σαφές πόσο θα διαρκέσει η αναστολή της βίας. Προγενέστερη εκεχειρία που κηρύχθηκε στις αρχές Αυγούστου κατέρρευσε τρεις ημέρες αργότερα.

Λίγη ώρα πριν αρχίσει η εκεχειρία σημειώθηκαν αεροπορικές επιδρομές με στόχο κέντρο υγείας για παιδιά στην γειτονική περιοχή του Χαλεπίου, όπως αναφέρει το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

Περίπου τρία εκατομμύρια άμαχοι και εκτοπισμένοι εκτιμάται πως διαμένουν στην επαρχία. Η Τουρκία ήδη φιλοξενεί 3,6 εκατομμύρια Σύρους και ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έχει δηλώσει πως λαμβάνονται μέτρα ώστε να αποτραπεί η μαζική φυγή προς την μεθόριο.

Χθες το βράδυ υπήρχαν ανεπιβεβαίωτες αναφορές για συμπλοκές ανάμεσα σε σύρους διαδηλωτές και σε τούρκους συνοριοφύλακες, όπως μεταδίδει το BBC.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι στρατιωτική σύγκρουση στην Ιντλίμπ θα προκαλέσει τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή.
Πηγή: skai.gr