Ο τυφώνας Ντόριαν απειλεί τη Φλόριντα

Σε κατάσταση συναγερμού τέθηκε η ανατολική ακτή της Φλόριντα στις ΗΠΑ, καθώς τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να πληγεί από τον τυφώνα Dorian, ο οποίο κινείται με μεγάλη ταχύτητα στον Ατλαντικό ωκεανό.

Το ισχυρότατο φαινόμενο βρίσκεται περίπου στα 300 μίλια νοτιοανατολικά από τις Μπαχάμες, με ανέμους που αγγίζουν τα 140 χιλιόμετρα την ώρα.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της αμερικανικής Μετεωρολογικής υπηρεσίας, ο τυφώνας θα φτάσει στις ακτές της Φλόριντα την Κυριακή ως κατηγορία 4 και έως την Τρίτη θα έχει καλύψει εξ ολοκλήρου τη χερσόνησο, με μειωμένη ωστόσο ένταση, καθώς θα πέσει στο επίπεδο 1.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ακύρωσε το προγραμματισμένο του ταξίδι στην Πολωνία, ενώ η «πρώτη κυρία», Μελάνια Τραμπ, με μήνυμά της μέσω των social media, ζήτησε από τους κατοίκους να συνεργαστούν με τις τοπικές αρχές και τους ειδικούς, ώστε η εκκένωση των επικίνδυνων περιοχών να γίνει συντεταγμένα και να μην χαθούν ανθρώπινες ζωές.

Ο κυβερνήτης της Τζόρτζια Μπράιαν Κεμπ κήρυξε χθες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τμήματα της Πολιτείας, που γειτονεύει με τη Φλόριντα, καθώς πλησιάζει στην περιοχή ο κυκλώνας Ντόριαν, που αναμένεται να πλήξει τη νοτιοανατολική ακτή των ΗΠΑ τη Δευτέρα.

Η απόφαση αυτή αφορά τις 12 από τις 159 Κομητείες της Τζόρτζια. Ο Κεμπ εξήγησε ότι το ακραίο καιρικό φαινόμενο μπορεί να έχει «καταστροφικές συνέπειες για τους κατοίκους» των παράκτιων περιοχών των νοτιοανατολικών ΗΠΑ.

Η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης επιτρέπει την ευρύτερη κινητοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών της Πολιτείας, αλλά και τη δυνητική καταφυγή στη βοήθεια του ομοσπονδιακού Κράτους.

Νωρίτερα χθες, ο κυβερνήτης της Φλόριντα ανακοίνωσε ότι επεκτείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που είχε ήδη κηρύξει σε 26 Κομητείες σε ολόκληρη την Πολιτεία.