Φτάνουμε στην λύση του μυστηρίου για τον αγαπημένο στρατηγό του Ναπολέοντα

Τον σκελετό ενός εκ των αγαπημένων στρατηγών του Ναπολέοντα πιστεύουν ότι ανακάλυψαν ερευνητές στην Ρωσία.

Ο Σαρλ-Ετιέν Γκουντάν έχασε την ζωή του το 1812 στην Μάχη του Βαλουτίνο, κατά την διάρκεια της καταστροφικής εκστρατείας του Βοναπάρτη στην Ρωσία.

Ο 44χρονος Γκουντάν χτυπήθηκε από βολή κανονιού. Ακρωτηριάστηκε στο ένα πόδι όμως κατέληξε τρεις ημέρες αργότερα λόγω γάγγραινας.

Η ταυτότητα του νεκρού πρέπει να επιβεβαιωθεί με γενετικό έλεγχο. Ο επικεφαλής της έρυενας, Πιέρ Μαλινόφσκι, ζήτησε από ειδικό εργαστήριο στην Μασσαλία να αναλάβει την υπόθεση.

Οι άνδρες της Μεγάλης Στρατιάς αφαίρεσαν την καρδιά του στρατηγού από τον σώμα του και την μετέφεραν στο Παρίσι, όπου είναι θαμμένη, όμως το σημείο όπου ετάφη η σορός του παρέμενε άγνωστο για δύο και πλέον αιώνες.

Το μυστήριο ίσως έληξε πριν λίγες εβδομάδες. Γαλλορωσική ερευνητική ομάδα ανακάλυψε σκελετό που είχε ένα πόδι μέσα σε ξύλινο φέρετρο, σε πάρκο, στην πόλη του Σμολένσκ. Η έρευνα βασίστηκε σε σημειώσεις του στρατηγού Νταβού, ο οποίος οργάνωσε την κηδεία.

Ο Γκουντάν πιστεύεται πως ήταν ένας από τους αγαπημένους ανώτερους αξιωματικούς του αυτοκράτορα. Ήταν συμφοιτητές στην στρατιωτική σχολή και το όνομά του είναι χαραγμένο στην Αψίδα του Θριάμβου.

Η εκστρατεία του Ναπολέοντα στην Ρωσία έληξε με καταστροφική υποχώρηση από την Μόσχα, αφότου ο ρωσικός στρατός υιοθέτησε τακτική καμένης γης. Λιγότερο από το 10% των ανδρών της Μεγάλης Στρατιάς επέζησε της εισβολής, η οποία σηματοδότησε την αρχή του τέλους για τον μεγάλο στρατηλάτη.
Πηγή: skai.gr