Απορρύθμιση των βλαβερών εκπομπών μεθανίου προωθεί ο Τραμπ

Την κατάργηση κανονισμών που περιορίζουν τις εκπομπές μεθανίου από τον κλάδο της ενέργειας προωθεί η κυβέρνηση Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το σχέδιο της Ουάσιγκτον προτείνει την απόσυρση μέτρων που αναγκάζουν τις ενεργειακές επιχειρήσεις να επιβλέπουν επιμελώς πηγάδια, αγωγούς και δεξαμενές και συνάμα να ελέγχουν τακτικά για τυχόν διαρροές. Οι προστασίες είχαν τεθεί σε ισχύ επί προεδρίας Ομπάμα, το 2012 και το 2016.

Το μεθάνιο είναι το κυριότερο συστατικό του φυσικού αερίου, το οποίο έχει πιο καθαρή καύση σε σχέση με τον άνθρακα ή το πετρέλαιο. Όμως είναι πιο επικίνδυνο για το περιβάλλον: Το μεθάνιο παγιδεύει την θερμότητα 25 και πλέον φορές αποτελεσματικότερα από το διοξείδιο του άνθρακα και έχει μεγάλη συμβολή στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (EPA).

Σημαντικό μέρος των εκπομπών μεθανίου προέρχεται από μικρές διαρροές και βλάβες στο σύστημα μεταφοράς και αποθήκευσης του φυσικού αερίου, το οποίο αποτελείται από εκατομμύρια χιλιόμετρα αγωγών, δεξαμενές και σταθμούς.

Ωστόσο, η σημερινή ηγεσία της EPA εκτιμά πως οι ενεργειακές επιχειρήσεις έχουν ούτως ή άλλως κίνητρο να ελαχιστοποιούν τις απώλειες μεθανίου, καθώς πρόκειται για πολύτιμο στοιχείο και επομένως οι διαρροές προκαλούν απώλεια κερδών.

Ο διευθυντής της Υπηρεσίας, ’ντριου Γουίλερ, σημείωσε πως τις τελευταίες τρεις δεκαετίες η παραγωγή φυσικού αερίου στις ΗΠΑ έχει σχεδόν διπλασιαστεί όμως οι εκπομπές μεθανίου έχουν μειωθεί κατά περίπου 15%.

Η Υπηρεσία υπολογίζει πως η κατάργηση των υφιστάμενων ρυθμιστικών κανόνων θα εξοικονομήσει 17 έως 19 εκατομμύρια δολάρια ανά έτος στον ενεργειακό τομέα.

Ο πρόεδρος Τραμπ έχει δηλώσει πως ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για το περιβάλλον, όμως στο παρελθόν είχε υποστηρίξει ότι το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι «φάρσα» που καλλιεργεί η Κίνα ώστε να αποδυναμώσει την αμερικανική βιομηχανία.

Έχει δρομολογήσει την έξοδο των ΗΠΑ από την Συνθήκη του Παρισιού, η οποία αποσκοπεί στον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Η πρόταση της κυβέρνησης Τραμπ δόθηκε σήμερα σε δημόσια διαβούλευση διάρκειας 60 ημερών και κατά πάσα πιθανότητα θα ακολουθήσει αξιολόγηση των απαντήσεων από τις δημόσιες υπηρεσίες.

Περιβαλλοντικές οργανώσεις αναμένεται να κινηθούν νομικά εναντίον των προτάσεων.

Στόχος του Λευκού Οίκου είναι η οριστικοποίηση των χαλαρών κανόνων το 2020, σύμφωνα με την «Wall Street Journal», η οποία αποκάλυψε πρώτη την υπόθεση πριν την δημοσιοποίηση του σχεδίου.

Το ενδιαφέρον είναι πως η κυβέρνηση Τραμπ προωθεί την απορρύθμιση μολονότι ορισμένες μεγάλες ενεργειακές εταιρείες έχουν δηλώσει αντίθετες ή τουλάχιστον σκεπτικές. Μέρος του ενεργειακού λόμπι στηρίζει απόλυτα την κίνηση του Λευκού Οίκου.
Πηγή: skai.gr