Παραιτήσεις και διαφωνίες με τον Τζόνσον από Συντηρητικούς πολιτικούς

Την παραίτησή της ανακοίνωσε η ηγέτιδα των Σκωτσέζων Συντηρητικών Ρουθ Ντέιβιντσον, μία ημέρα μετά από την απόφαση αναστολής του βρετανικού κοινοβουλίου από τον Μπόρις Τζόνσον.
 
Η 40χρονη πολιτικός επικαλείται στην επιστολή παραίτησης οικογενειακούς λόγους, καθώς πρόσφατα απέκτησε παιδί με τη σύντροφό της. Όπως σημειώνει, την τρομοκρατεί η σκέψη να ηγηθεί του κόμματος στην επικείμενη προεκλογική εκστρατεία στη Σκωτία και να είναι μακριά από την οικογένειά της.
 
Παρόλα αυτά, πολλοί θεωρούν ότι η εκλογή Τζόνσον και η απόφαση για αναστολή του κοινοβουλίου συνέβαλαν στην απόφαση της κ. Ντέιβιντσον.
 
Στο πρόσφατο παρελθόν η Σκωτσέζα πολιτικός συγκρούστηκε με τον Βρετανό πρωθυπουργό για το Brexit, με την ίδια να έχει πει ότι δε θα μπορούσε να στηρίξει ένα no deal.
 
Σε συνέντευξη Τύπου κατά την οποία εξήγησε τους λόγους της παραίτησης, η Ρουθ Ντέιβιντσον περιορίστηκε στο να καλέσει τον πρωθυπουργό να επιδιώξει μια συμφωνία με την ΕΕ και ζήτησε από τους βουλευτές να αξιοποισηοην μια τέταρτη ευκαιρία να αποσοβήσουν το no deal, όταν έρθει ενώπιόν τους η νέα συμφωνία.
 
Είπε επίσης ότι την περασμένη εβδομάδα ρώτησε τον Μπόρις Τζόνσον κοιτώντας τον στα μάτια αν θα προσπαθήσει να κερδίσει μια συμφωνία με τους Ευρωπαίους και εκείνος τη διαβεβαίωσε ότι θα το κάνει.
 
Η κα Ντέιβιντσον θεωρείτο από τις πλέον δημοφιλείς πολιτικούς των Τόρις, η οποία κατάφερε στις εκλογές για το τοπικό κοινοβούλιο της Σκωτίας το 2016 να πλασάρει το κόμμα στη δεύτερη θέση πίσω από το SNP και πάνω από τους Σκωτσέζους Εργατικούς.
 
Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι αντιδράσεις Συντηρητικών στελεχών για την αναστολή του κοινοβουλίου. Ο πρώην υπουργός των Τόρις Τζορτζ Γιανγκ, που έχει υπηρετήσει υπό κάθε Συντηρητικό ηγέτη από τη Μάργκαρετ Θάτσερ και μετά, παραιτήθηκε από από το πόστο του υπευθύνου για την κομματική πειθαρχία στη Βουλή των Λόρδων.
 
Παράλληλα, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τερέζα Μέι, Ντέιβιντ Λίντινγκτον δήλωσε ότι διαφωνεί με την αναστολή και ότι «δεν είναι τρόπος διαγωγής αυτός σε μια δημοκρατία».
 
Διάφοροι άλλοι βουλευτές των Συντηρητικών επισήμαναν ότι τα μέλη της κυβέρνησης Τζόνσον θα κατακεραύνωναν τον Τζέρεμι Κόρμπιν αν ήταν εκείνος που λάμβανε την απόφαση αναστολής λειτουργίας του κοινοβουλίου εν μέσω εθνικής κρίσης για πέντε εβδομάδες.

Πηγή: Θανάσης Γκαβός - Λονδίνο