Ανάμεσα σε Τουρκία και Κύπρο το «πλοίο φάντασμα» ADRIAN DARYA 1

Οριστική λήξη συναγερμού για τις ελληνικές αρχές, που βρέθηκαν να δέχονται έντονες διπλωματικές πιέσεις από τις ΗΠΑ για το ενδεχόμενο ελλιμενισμού του δεξαμενόπλοιου ADRIAN DARYA 1 στη χώρα μας. Πρόκειται για ένα «δεξαμενόπλοιο φάντασμα» με άγνωστο ιδιοκτήτη, άγνωστο προορισμό, ενώ είναι άγνωστο εάν μεταφέρει ακόμη πετρέλαιο στις δεξαμενές του.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα παρακολούθησης πλοίων marinetraffic.com, αυτή την ώρα (12.33μμ) το ADRIAN DARYA 1 βρίσκεται σε ύδατα μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου, και συγκεκριμένα ανάμεσα στη νοητή γραμμή ανάμεσα στην τουρκική πόλη Γκαζίπασα και την πόλη Χρυσοχούς της Κύπρου. Το τάνκερ κατευθύνεται βορειοανατολικά ενδεχομένως σε τουρκικό λιμάνι.  

Το πλοίο απέπλευσε από το Γιβραλτάρ την Κυριακή 18 Αυγούστου, και αρχικά είχε δηλώσει ως προορισμό του το λιμάνι της Καλαμάτας. Ωστόσο, οι προειδοποιήσεις της Ουάσινγκτον στην Αθήνα ότι οποιαδήποτε παροχή βοήθειας στο πλοίο θα ισοδυναμεί με παροχή βοήθειας σε τρομοκρατική οργάνωση, ενέργησε αποτρεπτικά στην παροχή βοήθειας από αρκετές χώρες.



Αργότερα το ADRIAN DARYA δήλωσε ως προορισμό του το λιμάνι της Μερσίνας στην Τουρκία, ωστόσο πριν από μερικές ημέρες άλλαξε εκ νέου. Η Τεχεράνη είχε ανακοινώσει πως το φορτίο του πλοίου, περί τα δύο εκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο, είχε πωληθεί και πως ο νέος ιδιοκτήτης θα αποφάσιζε για τον τελικό προορισμό του.

To πλοίο βρέθηκε στο επίκεντρο αντιπαράθεσης μεταξύ Ιράν και Βρετανίας, με 
Το πλοίο, με προηγούμενη ονομασία Grace 1, κατασχέθηκε από τη Βρετανίας στο Γιβραλτάρ στις 4 Ιουλίου με την υποψία ότι μετέφερε πετρέλαιο στη Συρία κατά παράβαση των κυρώσεων της ΕΕ και απελευθερώθηκε στις 15 Αυγούστου. Οι αρχές ως αντίποινα, προέβησαν στην κατάληψη βρετανικού δεξαμενόπλοιου στα Στενά του Ορμούζ.
Πηγή: skai.gr