Brexit: Ραντεβού με τη βασίλισσα ζητά ο Κόρμπιν

Έκτακτη συνάντηση με τη βασίλισσα Ελισάβετ φέρεται να ζητά με επιστολή του προς την 93χρονη μονάρχη ο ηγέτης της βρετανικής αξιωματικής αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν.

Αφορμή για το αίτημά του στάθηκε η απόφαση του πρωθυπουργού Τζόνσον να αναστείλει τη λειτουργία του κοινοβουλίου από τη δεύτερη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου έως τις 14 Οκτωβρίου, ημερομηνία για την οποία ορίστηκε η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνηση από τη βασίλισσα.

Στην επιστολή ο αρχηγός του Εργατικού Κόμματος διατυπώνει ανησυχίες για την κίνηση του Μπόρις Τζόνσον.

Η βασίλισσα Ελισάβετ, όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή, βρίσκεται στο Μπαλμόραλ της Σκωτίας.

Σε δηλώσεις του ο Τζέρεμι Κόρμπιν κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για «διάρρηξη της δημοκρατίας» με σκοπό να εξαναγκάσει τη χώρα σε ένα Brexit χωρίς συμφωνία, τονίζοντας ότι η αναστολή λειτουργίας του κοινοβουλίου δεν είναι αποδεκτή.

Προειδοποίησε ότι με την επιστροφή των βουλευτών από τις θερινές διακοπές την προσεχή Τρίτη θα γίνει προσπάθεια να εγκριθεί νομοσχέδιο που θα αποτρέπει τα σχέδια του πρωθυπουργού, όπως συμφώνησαν χθες τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Σε δεύτερη φάση, συνέχισε ο κ. Κόρμπιν, κάποια στιγμή θα κατατεθεί πρόταση δυσπιστίας σε βάρος της κυβέρνησης.

Στην αρχική του αντίδραση, ο Τζέρεμι Κόρμπιν είχε προκαλέσει τον πρωθυπουργό Τζόνσον να προκηρύξει εκλογές ή δεύτερο δημοψήφισμα για το Βrexit.

Πηγή: Θανάσης Γκαβός - Λονδίνο