Βρετανία: Και ο επικεφαλής της Εκκλησίας της Αγγλίας κατά του Brexit

Είναι πολλοί στη Βρετανία που έχουν αρχίσει να πιστεύουν πως κάποια ανώτερη δύναμη, ίσως και ο Θεός ο ίδιος, πρέπει πλέον να βάλει το χέρι του για να λυθεί ο γρίφος του Brexit.

Μπορεί μεν να μην υπακούει σε κάποια θεϊκή επιταγή, αλλά πρόσφατα κι ο επικεφαλής της Εκκλησίας της Αγγλίας αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπερι, Τζάστιν Ουέλμπι, φαίνεται να συντάσσεται με τους πολέμιους της εξόδου της Βρετανίας χωρίς συμφωνία από την ΕΕ, που προωθεί ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Παρ' όλο που οι ευρωσκεπτικιστές του είχαν διαμηνύσει «να μην εμπλακεί» στο εθνικό ψυχόδραμα γύρω από το Brexit, ο αρχιεπίσκοπος στον ιστότοπό του δηλώνει πως είναι πρόθυμος να προεδρεύσει σε μία πρωτοβουλία (φόρουμ) πολιτών, με στόχο να συμβάλει εποικοδομητικά στον διάλογο γύρω από μία σημαντική απόφαση και σε μία κρίσιμη στιγμή για το μέλλον της χώρας.

«Η ανάγκη για μία εθνική ανασυγκρότηση είναι θεμελιώδης και θα χρειαστεί χρόνος. Πρόκειται για μία μεγάλη ευθύνη για το κοινό καλό και θα χρειασθεί η βοήθεια όλων. Ο Ιησούς είναι πηγή ενότητας και συμφιλίωσης του ατόμου με την κοινωνία», προσθέτει ο αρχιεπίσκοπος.

Ο ίδιος, προσπαθώντας να τηρήσει αποστάσεις, επισημαίνει πως η πρωτοβουλία αυτή θα πρέπει να περιλαμβάνει όλα τα κόμματα και δεν θα πρέπει να «χρησιμεύσει ως Δούρειος Ίππος για να καθυστερήσει, ή να αποτρέψει το Brexit». Όμως, οι αμφιβολίες για τον ρόλο του Ουέλμπι παραμένουν, καθώς στο μήνυμά του τονίζει επίσης πως «για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ θα πρέπει να αποφασίσει το Κοινοβούλιο», δήλωση που έρχεται σε αντίθεση με την εκπεφρασμένη βούληση του Μπόρις Τζόνσον ότι δεν πρόκειται να συμβουλευθεί το Κοινοβούλιο για την έξοδο από την ΕΕ.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ