Ιταλία: Σε αδιέξοδο οι επαφές για κυβέρνηση, ξαφνική στήριξη Τραμπ σε Κόντε

Σε αδιέξοδο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης στην Ιταλία, ενώ το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών γίνεται όλο και πιο ορατό.

Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων ακύρωσε τον σημερινό γύρο επαφών με το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, παρά το γεγονός ότι οι δύο πλευρές είχαν πολύωρες συζητήσεις χθες βράδυ ενώ η προθεσμία που έχει δώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα εκπνέει αύριο Τετάρτη.

Εάν οι δύο παρατάξεις δεν παρουσιάσουν εγγυήσεις στον κ. Ματαρέλα πως μπορούν να σχηματίσουν σταθερή κυβέρνηση ο αρχηγός του κράτους θα διορίσει μεταβατική κυβέρνηση και θα διατάξει προσφυγή στις κάλπες. Ο πρόεδρος πάντως ανησυχεί ότι τυχόν εκλογές το φθινόπωρο θα αφήσουν μικρό χρονικό περιθώριο για κατάρτιση του προϋπολογισμού.

Κύρια «αγκάθια» στις διαβουλεύσεις ανάμεσα στα Πέντε Αστέρια και το Δημοκρατικό Κόμμα είναι η επιλογή πρωθυπουργού και η πλήρωση ορισμένων καίριων θέσεων στο υπουργικό συμβούλιο.

Τα Πέντε Αστέρια επιμένουν σε επανατοποθέτηση του Τζιουζέπε Κόντε στην πρωθυπουργία. Ο κ. Κόντε δεν ανήκει σε κάποια παράταξη και παραιτήθηκε από τον πρωθυπουργικό θώκο μετά την κατάρρευση της συνεργασίας των Πέντε Αστέρων με την Λέγκα στα μέσα του μήνα.

Στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος έχουν διαρρεύσει πως ο ηγέτης των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι ντι Μάιο, απαίτησε επίσης να παραμείνει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών, καταγγελία που έχουν διαψεύσει συνεργάτες του.

Η κεντροαριστερά έχει κατηγορήσει δημοσίως τον κ. ντι Μάιο ότι προτάσσει παράλογα αιτήματα.

Εάν η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης οδηγηθεί σε εκλογές φαβορί θα είναι ο ηγέτης της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος άλλωστε έριξε προηγούμενη την κυβέρνηση συνασπισμού καθώς οι δημοσκοπήσεις τον θέλουν να είναι μακράν το πρώτο κόμμα και να φλερτάρει με αυτοδυναμία.

Ο κ. Κόντε πάντως έλαβε απροσδόκητο μήνυμα στήριξης από τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ την Τρίτη. Σε ανάρτησή του στο Twitter ο κ. Τραμπ εξήρε τον κ. Κόντε για την συνεισφορά του στην σύνοδο του G7 το προηγούμενο τριήμερο και έκανε λόγο για «ιδιαίτερα σεβαστό» ηγέτη.

«Είναι ένας πολύ ταλαντούχος άνθρωπος που ελπίζω ότι θα παραμείνει πρωθυπουργός», προσέθεσε.
Πηγή: skai.gr